Egzotika u saksiji: Kako uspešno da posadite i gajite AVOKADO u svom domu?

Egzotika u saksiji: Kako uspešno da posadite i gajite AVOKADO u svom domu?

Avokado je biljka koja pripada porodici lovorova, a poreklo vodi iz Latinske Amerike. Pripada listi egzotičnog voća, a plodovi biljke avokado predstavljaju super – hranu. Najpoznatija primena avokada je gvakamole sos ili namaz koji se dobija od pasirane unutrašnosti avokada.

AvokadoFoto:Pixabay

Avokado možete uspešno gajiti u saksiji na osunčanom prozoru. Postoji nekoliko koraka kako da ga zasadite, a kada ih izvršite dobićete nagradu za svoj trud u vidu egzotike u saksiji.

Kako zasaditi avokado?

Nakon što upotrebite avokado njegovu veliku semenku ostavite. Prilikom vađenja zapamtite koji deo semenke je bio ka vrhu ploda, a koji je bio dole. Ako niste obratili pažnju na to prilikom vađenja, možete razaznati koji je gornji a koji donji deo semenke tako što je uglavnom gornji deo semena malo zašiljen, a donji blago ravan.

Ubodite četiri čvrste čačkalice u seme avokada (možete upotrebiti čvršće drvene čačkalice za zube). Neka razmak između zabodenih čačkalica bude približan kako bi pravilno poslužile kao „skele“.

Sada vam je potebna staklena tegla koju ćete napuniti vodom skoro do samog vrha. Postavite seme avokada na teglu tako da je donji deo semena (zato je važno obratiti pažnju koji deo semena je gornji a koji donji) potopljen u vodu, oko 1-2 centimetra. Gornji deo semena treba da drže čačkalice kako ne bi dospeo u kontakt sa vodom. Teglu ostavite na okno osunčanog prozora kako bi pospešili brže klijanje semena. Nekada je za to potrebno oko 4 nedelje, a nekada je potrebno više strpljenja, jer seme može proklijati tek za dva meseca.

Potrebno je da vodu menjate svakog dana ili svakog drugog dana kako se ne bi stvorile i širile gljivice i bakterije koje mogu naškoditi semenu.

Klijanje avokada

Gornji deo semena koji je van vode počinje polako da se suši a spoljna smeđa opna se odvaja. Seme će se raspući od vrha pa do donjeg dela koji je u vodi. Nakon toga će se pojaviti klica koja će početi sve više da raste i da se razvija i širi.

Plodovi avokadaFoto:Pixabay

Kada biljka avokada dostigne 15 centimetara skratite 8 centimetara, jer tako ćete pojačati njen rast a kada ponovo dostigne tu visinu presadite je u saksiju.

Podrazumeva se da deo koji je bio u vodi, donji deo, ide u zemlju. Na dno saksije postavite dnenažni sloj (kamenčiće, šljunak) pa tek onda sipajte supstrat bogat organskim materijama. Gornja polovina semena, kao što nije bila u vodi, ne treba da bude ni u zemlji, nju ne pokrivate supstratom. Kako biljka bude rasla videćete da seme počinje da se suši. Kada bude potpuno suvo, biljku avokada slobodno „preselite“ u veću saksiju koja je malo šira.


Saksiju tokom toplih dana držite na balkonu, a kada se temperatura spusti na 10 stepeni, saksiju unesite u vaš dom i držite na osunčanom prozoru. U pitanju je tropska biljka koja zahteva veću količinu toplote i svetlosti.

Nega avokada u saksiji

Važno je da zemlju oko biljke održavate konstantno vlažnom, ali pazite da ne preterate. Dokaz da ste preterali su žuti listovi avokada.

Vodite računa da održavate visinu svom avokadu, jer je u pitanju drvo koje dostiže čak 20 metara.


Kada dostigne 30 centimetara uklonite lišće avokada sa vrha kako bi biljka poprimila izgled žbuna, rastući u širinu. Ponavljajte to kako vaša biljka avokada ne bi bila previše visoka.

 


SVE što niste znali o AVOKADU!

 

Kako da znam kada je avokado zreo?

 

Najbolji način da znate zrelost avokada je da ga nežno stisnete na dlanu. Zrelo i spremno za jelo voće će biti čvrsto, ali će podleći blagom pritisku.

 

Avokado je previše tvrd. Kako da ubrzam proces zrenja?

 

Jednostavno stavite avokado na pult ili u činiju za voće na nekoliko dana dok lagano ne omekša. Da biste brže doveli avokado do zrenja, stavite ga na pult ili u činiju za voće na nekoliko dana. Da bi brže sazreo, stavite avokado u papirnu kesu i ostavite ga na pultu kako biste ubrzali proces zrenja.

Avokado proizvodi prirodni gas etilena. Biljni hormon koji pokreće proces zrenja, etilen se komercijalno koristi da pomogne sazrevanju avokada i drugog voća. Kada se stavi u papirnu kesu, etilen je tu, zadržava se, i to podstiče voće da brže sazre.

 

Mogu li samo da zagrejem avokado da ubrzam proces zrenja?

 

Sazrevanje se najbolje odvija na sobnoj temperaturi. Ne savetuje se da avokado pečete u mikrotalasnoj pećnici ili da ga zagrevate u rerni da biste pokušali da brže sazre. Ove tehnike mogu malo omekšati spoljašnjost voća, ali avokado neće imati svoj prepoznatljivi kremast ili orašasti, puterasti ukus koji svi toliko volimo.

 

Koji je najbolji način da otvorite i ogulite avokado?

 

Počnite sa zrelim avokadom i dobro ga operite. Stavite ga na dasku za sečenje i pažljivo isecite po dužini u avokado dok nož ne udari u semenku. Rotirajte avokado uzdužno jednom rukom dok drugom rukom držite nož horizontalno. Okrenite avokado i ponovo ga prepolovite po dužini, a zatim rotirajte voće u rukama da odvojite četvrtine. Nežno uklonite seme tako što ćete ga izvući prstima. Skinite kožu sa svakog dela voća tako što ćete gurnuti palac ispod kože i oguliti ga nazad.

 

Šta ako želim da koristim samo deo avokada?

 

Ako ne koristite nijedan deo avokada odmah nakon rezanja, poprskajte sve izložene površine sokom od limuna ili limete, a zatim pokrijte plastičnom folijom čvrsto uz površinu avokada da sprečite promenu boje. Možete ga čuvati u frižideru nekoliko dana.

 

Postoji li način da se uspori proces zrenja?

 

Ako se susretnete sa avokadom koji je već zreo, ali ga nećete koristiti nekoliko dana, odmah ga stavite u frižider da usporite proces zrenja. Međutim, nemojte hladiti tvrdi ili čvrst avokado, jer će hladnija temperatura usporiti, možda čak i zaustaviti proces zrenja.

 

Kako da sprečim da isečeni avokado postane braon?

 

Da rezano voće ne bi promenilo boju, prskajte ili četkajte izložene površine sokom od limuna ili limete, pokrijte plastičnom folijom ili stavite u hermetički zatvorenu posudu i čuvajte u frižideru.

 

Koliko vremena je potrebno da avokado naraste?

 

Da biste avokado uzgojili do savršenstva branja, potrebno je 14-18 meseci negovanja.

 

Da li avokado sazreva na drvetu?

 

Avokado je klimakterično voće koje sazreva na drvetu, ali sazreva sa drveta.

 

Da li avokado ne sadrži gluten?

 

Pored toga što je pogodan za vegane i vegetarijance, avokado je bez natrijuma, holesterola i glutena.

 

Zašto je važno dodati avokado u svoju ishranu?

 

Ovo sočno zeleno voće poseduje skoro 20 vitamina, minerala i korisnih biljnih jedinjenja koja mogu poboljšati kvalitet hranljivih materija u vašoj ishrani. Ishrana bogata povrćem i voćem kao deo opšte zdrave ishrane može smanjiti rizik od srčanih bolesti, uključujući srčani udar i moždani udar, a može čak i zaštititi od određenih vrsta raka.

 

Da li je avokado bogat vlaknima? Kako mi vlakna pomažu?

 

Avokado je dobar izvor vlakana. Sadrže 3 g vlakana po porciji, što je jedna trećina srednjeg avokada. Dijetalna vlakna poboljšavaju vašu ishranu i mogu vam pomoći da se brže osećate sitim, što može pomoći da zadovoljite glad i samim tim upravljate svojom težinom. Takođe, konzumiranje hrane bogate vlaknima može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, gojaznosti i dijabetesa.

 

Da li će mi avokado pomoći u smanjenju holesterola?

 

Avokado sadrži vlakna, folat, vitamin K, pantotensku kiselinu i bakar, koji pomažu u smanjenju nivoa holesterola u krvi i mogu smanjiti rizik od srčanih oboljenja.

 

Čuo sam da avokado sadrži masti? Nije li to loše za mene?

 

Avokado je praktično jedino voće sa mononezasićenim mastima i polinezasićenim mastima, odnosno dobrim mastima. U stvari, preko 75% masti u avokadu je „dobra mast“. Telu je potrebno malo masti u ishrani da bi pomoglo u apsorpciji hranljivih materija, ali nisu sve masti iste i održavanje zdrave ravnoteže unosa masti je ključno. Smernice o ishrani za Amerikance preporučuju zamenu loših masti dobrim mastima, jer dobre masti mogu pomoći da se poboljša unos masti iz ishrane bez povećanja nivoa LDL („lošeg“) holesterola.

 

Koje vrste vitamina nudi avokado?

 

Avokado sadrži vitamin E i C, antioksidanse koji štite zaštitite vaše telo od oštećenja, neophodni su za rast i popravku tkiva i pomažu da vaš imuni sistem bude jak.

 

Da li je istina da je avokado dobar za moju kosu i kožu?

 

Igrajući ključnu ulogu u vašoj rutini zdrave kose i kože, antioksidansi, aminokiseline i esencijalna ulja u avokadu mogu pomoći u popravljanju oštećene kose, hidrataciji suve kože, lečenju opekotina od sunca i možda čak i smanjenju bora.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica