Da li je izvoz jabuka u Rusiju ugrožen zbog pandemije?

Da li je izvoz jabuka u Rusiju ugrožen zbog pandemije?

Da li je izvoz jabuka u Rusiju ugrožen zbog pandemije? - © Pixabay

Srbija je samo u prva tri meseca ove godine izvezla oko 56.000 tona jabuka, po prosečnoj ceni od 0,73 evra, i to najvećim delom na tržište Rusije. Međutim, potpuno je neizvesno kakav će se rezultat ostvariti ove godine, a zbog posledica pandemije.

Ruski mediji u toku najjačeg talasa širenja virusa u Evropi preneli su prognoze stručnjaka FAO koji je upozorio na izuzetno tešku sezonu. Smanjenje tražnje, prema tom scenariju, moglo bi da dovede do kolapsa i rekordno niskih cena svežih jabuka. Ukoliko se to dogodi, najveće posledice mogle bi da imaju Poljska, Moldavija, Srbija, Kina, Turska, Ukrajina…

Prema proceni predstavnika FAO, Rusija će naglo smanjiti uvoz jabuke, što bi direktno pogodilo našu zemlju, koja je gotovo potpuno zavisna od izvoza na rusko tržište. Na svetskom nivou pad tražnje za jabukama, pa tako i cena dogodiće se, između ostalog, zbog problema u turizmu, zatvorenih hotela, devalvacije nacionalnih valuta i složenosti logistike…

Da li je izvoz jabuka u Rusiju ugrožen zbog pandemije? - ©Agromedia

Međutim, profesor Zoran Keserović, jedan od najvećih domaćih stručnjaka za voćarstvo, sumnja u ovakve prognoze.

Prema njegovim rečima, cena jabuka i dalje je dosta visoka za one koji je još imaju u hladnjačama. Prema informacijama sa kojima on raspolaže, proizvođači se ne žale. S obzirom na to da je bilo velikog izmrzavanja jabuka u Evropi i Poljskoj, koja je jedna od najvećih evropskih proizvođača, on ne veruje da bi nešto drastično moglo da se promeni na tržištu.

Prema njegovim rečima, iako čak 85% jabuke izvozimo u Rusiju, tu su i druge države Evrope, a izvozimo jabuku u čak 27 zemalja. Ipak, profesor Keserović se slaže da naši proizvođači ove godine moraju da svoje napore ulože u kvalitet, koji će biti presudan, a upravo zbog toga što će doći do rasta troškova logistike, što će isporuke jabuke slabijeg kvaliteta učiniti ekonomski neisplativim.

Keserović je rekao da se ove godine očekuje rod voća od 1,2 do 1,3 miliona tona i da će voće biti traženo, a da će zbog smanjene ponude cene biti visoke, najviše u poslednjih deset godina.

Izvor: Politika


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica