Kako se gaje pupavice: Mirisno DIVLJE CVEĆE koje privlači korisne insekte

Kako se gaje pupavice: Mirisno DIVLJE CVEĆE koje privlači korisne insekte

Kako se gaje pupavice: Mirisno divlje cveće koje privlači korisne insekte - © Pixabay

Pupavice su poreklom iz Severne Amerike i jedno od najpopularnijih divljih sorti koje se uzgajaju. One neretko prekrivaju otvorena polja i često iznenađuju prolaznike svojom zlatno-žutom lepotom.

Pupavice pripadaju porodici suncokreta, a mogu da narastu gotovo jedan metar u visinu. Leptiri, pčele i drugi korisni insekti dolaze jer ih privlači nektar cveta. Dok piju nektar, oni prenose polen iz jedne biljke u drugu, te se tako vrši oplodnja i nastaju plodovi i semnke koji se vetrom lako raznose.

Pupavice cvetaju od juna do oktobra. Imaju tendendiju da budu veoma teritorijalne, tako što će da uguše svetlost cveću koje raste blizu njih.

Pupavice se često koriste kao rezano cveće, a odlično su se pokazale i kada se neguju u saksijama.

Sadnja

Period sadnje pupavice je od marta do maja (mada može i početak juna, zavisno od vremenskih uslova). Seme se sadi u vlažnu i dobro dreniranu zemlju i blago prekrije sa zemljom. Klijanje semena traje 7-30 dana. Cvet će cvetati od juna do oktobra.

Ovi srdačni cvetovi zaista uživaju na suncu, ali će da rastu i ako imaju delimičnu senku. Najbolje je da je zemlja plodna, mada mogu da podnesu i teške uslove.

Kako se gaje pupavice: Mirisno divlje cveće koje privlači korisne insekte - © Pixabay

Kako se pupavica zauzimaju oko pola metra u širinu, to je ujedno i razmak za sadnju semena.

Nega

Redovno proveravajte svoje biljke da li im je potrebno zalivanje i pazite da im zemlja ne bude suva. Višegodišnje vrste treba deliti na svake 3-4 godine kako biste osigurali zdrave biljke i sprečili prekomerno širenje.

Obavezno uklonite izbledele, sasušene cvetove kako biste ih podstakli na bujnije cvetanje.


Nakon što se završi period cvetanja pupavice možete da skratite, a u kasnu jesen može da se javi drugi talas cvetanja, sa manjim cvastima.

Što se tiče bolesti, pupavice su osetljive na gljivice praškaste plesni, pa započnite organski antifungicidni program ako donji listovi postanu smeđi i počnu da venu. Kada je reč o štetočinama, ovo cveće je na meniju puževa, a vole ih i biljne vaši.


Kako postoji više vrsta pupavica, možete da kupite mix semena i obogatite svoj vrt sa lumun žutim cvetovima, tamnocrvenim ili crvenkasto-smeđim.

Izvor: Almanac


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica