Zaštita vinove loze od sive truleži, plamenjače i pepelnice

Zaštita vinove loze od sive truleži, plamenjače i pepelnice

Velika količina padavina i temperaturne promene u prethodnom periodu uticale su na pojavu bolesti na vinovoj lozi. Od toga jedna od ekonomski najznačajnijih je plamenjača. Stručnjaci iz kompanije Agromarket nude rešenje.

Reč je preparatu RidomilGold koji u sebi sadrži dve aktivne materije, sistemičnu i preventivnu.

„U borbi protiv plamenjače preporuka je da se fungicid RidomilGold koristi u količini od 2,5 kilograma po hektaru uz standardan utrošak vode, imaćete odličnu zaštitu“, rekao je Goran Jakovljević iz stručne službe Agromarketa.

Pored plamenjače, vinogradari muče muku i sa pepelnicom koja može da smanji rod i 90 odsto.

Vinova loza © Agromedia 

Preventivna zaštita je najbolja, za tu namenu fungicid Talendo je izvanredan, štiti odlično zeleni grozd i sprečava infekcije pepelnice, a što se tiče eventualno kurativnog delovanja drugi fungicid koji preporučujem je Postalon. U kombinaciji ova dva preparata obezbeđuju sigurnu zaštitu“, objasnio je on. 

Doza primene preparata Talendo je 0,25 l/ha, dok se Postalon koristi u dozi od 1 do 1,25 l/ha. Za namenu suzbijanja sive truleži u vinovoj lozi kompanija Agromarket preporučuje preparat Switch.

„Što se tiče fungicida Switch on se koristi u dozi od 0,8 kg/ha ili 0,08 odsto na 1000 litara vode“, rekao je Goran Jakovljević iz Agromarketa.


Velike štete u vinogradarstvu moguće od sive truleži

Vinarija Deurić poseduje 16 hektara pod vinovom lozom u Maloj Remeti. Kako bi proizvodila vrhunsko vino, mora da proizvede i vrhunsko grožđe, u tome uspeva i zahvaljujući saradnji sa Agromarketom.

„Koristimo dosta njihovih preparata, za plamenjaču, pepelnicu… Skoro smo koristili preparat Switch i siguran sam da je to najbolje rešenje za sivu trulež na našem tržištu“, rekao je Žarko Miluitnović iz vinarije i dodao da je za njega i vinariju „Deurić“ saradnja sa kompanijom Agromarket uvek pravo zadovoljstvo.


Sagovornici: 

Goran Jakovljević, Agromarket


Žarko Milutinović, rukovodilac službe za zaštitu bilja, vinarija „Deurić“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica