Smer vinar-vinogradar

Irig, malo mesto u Sremu, a široko poznato po svojim vinogradima i proizvodnji vina po različitim recepturama. Opština Irig kao deo Fruške gore obiluje plodnim zemljištem, mnogobrojnim vinogradima i sve većom proizvodnjom vina. Ono što je ovo mesto dodatno istaklo u poslednjih nekoliko godina jeste i otvaranje novog smera u srednjoj školi „Borislav Mihajlović Mihiz“, odnosno smera vinogradar-vinar, koji je danas retko zastupljen u srednjim školama.
 

Berba grožđa u Irigu - © Foto: Isidora Birinji

Mi smo porazgovarali sa direktorkom ove škole, Isidorom Birinji, i saznali smo nešto više o ovom smeru, učenicima, primenljivom znanju koje se stiče, ali i problemima sa kojima se susreću.

Smer vinar-vinogradar je jedan od smerova koje škola u Irigu ima u svojoj ponudi. S obzirom da je to jedan od smerova koji je veoma retko zastupljen u našim školama, koji je bio povod njegovog osnivanja?

Istorija uzgajanja vinove loze na ovim prostorima duga je skoro dva milenijuma. Fruška gora je, zbog povoljnog geografskog položaja i dovoljnog broja sunčanih dana, izuzetno pogodna za gajenje vinove loze i ubraja se u najlepše vinogradarske krajeve u našoj zemlji. Na teritoriji opštine Irig nalazi se nekoliko poznatih vinarija, a sve više se razvijaju i male porodične vinarije. Zato i ne čudi što je razvoj Iriga usmeren ka vinskom turizmu i težnji da postane centar vinarstva. Tradicija gajenja vinove loze ne zaostaje za tradicijom Italije ili Francuske, ali da bismo se mogli upoređivati sa ovim zemljama, veoma bitan je kvalitet krajnjeg proizvoda. Kvalitetno vino se može dobiti samo ukoliko se prate svetski trendovi i tehnologije, a za to nam je neophodan obrazovan kadar iz ove oblasti.“
 

Berba grožđa u Irigu - © Foto: Isidora Birinji


Kada je osnovan ovaj smer? Kakva je odazvanost učenika iz godine u godinu?

Odlukom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje 31. maja 2010. u Irigu se osniva smer vinogradar-vinar-ogled i to kao jedinstveni u Vojvodini. U to vreme, jedino je još srednja škola u Topoli upisivala đake na ovaj obrazovni profil. S obzirom na to da se radi o oglednom odeljenju, godišnje upisujemo 20 učenika. Vežbe i praktična nastava obavljaju se u manjim grupama, od 10 učenika. Zainteresovanost učenika još nije na zavidnom nivou. S početka školske godine uvek imamo slobodnih mesta, ali tokom godine upiše se još učenika. Dobra vest je da se retko koji učenik ispiše tokom školovanja, što znači da se boljim upoznavanjem ove profesije i uopšte atmosferom u odeljenju i školi, učenici ’pronalaze’ i zavole vinarstvo.“
 

Kvalitetno vino se može dobiti samo ukoliko se prate svetski trendovi i tehnologije, a za to nam je neophodan obrazovan kadar iz ove oblasti.
 

Presipanje grožđa u Irigu - © Foto: Isidora Birinji


Irig, i uopšteno Srem, obiluju plodnim i obradivim zemljištem. Ali ipak srednjoškolci se češće opredeljuju za smerove koji ih ne obučavaju u ovom pravcu. Kako komentarišete to?

To je generalno problem poljoprivrednih škola u Srbiji. Već duže vreme postoji trend upisivanja škola kao što su gimnazije, srednje medicinske i ekonomske škole, dok su stručne škole manje interesantne učenicima. Međutim, problem nastupa nakon završetka školovanja, kada učenici treba da pronađu posao. Rešavanju ovog problema moraju zajedno pristupiti škole i država. U zemljama u tranziciji lakše će naći posao mladi koji imaju praktično primenljiva znanja i koji mogu pokrenuti sopstveni biznis. Nadamo se da će se uvođenjem dualnog obrazovanja situacija znatno izmeniti. S druge strane, obrada zemlje, primena agrotehničkih mera i uopšte proizvodnja prehrambenih proizvoda ne sme se prepustiti nestručnim licima. Iz bezbednosnih razloga!
 

Učenice poljoprivredne škole u tradicionalnoj nošnji - © Foto: Isidora Birinji


Koliko je teško u današnje vreme podići svest o značaju izučavanja oblasti u okviru koje će đaci za nekoliko godina moći biti, što bi se reklo, sami svoje gazde? Đaci bi nakon završetka ove ili srodne škole i nakon kraće prakse mogli polako i postepeno da osnivaju sopstveno poljoprivredno gazdinstvo, bez potrebe odlaska u veliki grad i traženja posla.

Mladoj osobi od 14 godina je to izuzetno teško objasniti. Zato važnu ulogu ima porodica u odabiru budućeg zanimanja. Ne da nametne svoje mišljenje, već da zajednički sagledaju sve dobre i loše strane neke profesije. A biti, kao što ste rekli, sam svoj gazda, kreirati svoju budućnost, raspolagati svojim vremenom i novcem je svakako dobra strana.“
 

Berba grožđa u Irigu - © Foto: Isidora Birinji
 

Odlukom Pokrajinskog sekretarijata za obrazovanje 31. maja 2010. u Irigu se osniva smer vinogradar-vinar-ogled i to kao jedinstveni u Vojvodini.


Koje mere preduzimate u cilju povećanja odazvanosti učenika? Da li postoji nešto što vam nedostaje da biste mogli te mere i ideje u potpunosti da sprovedete?

Promocija ovog obrazovnog profila je svakako neophodna kako bismo đacima približili šta smer vinogradar-vinar predstavlja. Obilazeći osnovne škole upoznajemo maturante sa našim radom. Ovi prostori su idealni za bavljenje vinarstvom. Međutim, za sad smo u mogućnosti da jedino učenicima iz okolnih mesta (Sremski Karlovci, Novi Sad, Sremska Kamenica, Ruma) omogućimo dolazak u našu školu. Škola je prošle godine započela projekat izgradnje učeničkog doma koji će približiti našu školu i učenicima iz udaljenijih mesta.“
 

Presipanje grožđa u Irigu - © Foto: Isidora Birinji

Najčešći put kako nas drugi prepoznaju jesu razne manifestacije i sajmovi na kojima učestvujemo, zatim, nagrade koje su osvojila vina i rakije naših učenika. Svakako, najbolja promocija su priče i utisci naših učenika. Upravo, najviše dece se i upisuje po preporuci svojih drugova. Da bi deca zavolela vinarstvo, potrebno je da što više budu u kontaktu sa vinogradima i vinarijama. Pored školskog vinograda i okolnih vinarija gde obavljaju stručnu praksu, na njihov profesionalni razvoj utiču i izleti i posete vinarijama koje organizujemo.“
 

Učenici poljoprivredne škole igraju kolo na berbi - © Foto: Isidora Birinji


Ovo je prva godina kako su učenici imali priliku da učestvuju u berbi grožđa u okviru školskog vinograda. Kako je protekla berba? Šta ona znači za učenike, a šta za školu?

Naš školski vinograd je ove godine prvi put dao ozbiljniji rod, tako da smo kao svi iskusni vinari organizovali berbu. To je bio poseban dan za našu školu. Pored učenika, berbi su se odazvali i svi zaposleni u školi. Berba ne bi ličila na one tradicionalne da se u vinogradu nije služio doručak i ručak. Za to su bili zaduženi učenici smera kulinarski tehničar i turistički tehničar. Oni su, takođe, pomagali svojim drugovima vinarima u berbi. Kao i na svakoj berbi, i ovde se čula harmonika i pesma a zaigralo se i kolo. Berba je okupila sve prijatelje škole.“
 

Berba grožđa u Irigu - © Foto: Isidora Birinji


Koja je vaša poruka učenicima završnih godina osnovnih škola koji već sada počinju da razmišljaju o željenom smeru?

Upravo to! Da već sad počnu razmišljati o srednjoj školi i o svojoj budućnosti. Mi pozivamo sve učenike osnovnih škola da sa svojim roditeljima dođu u posetu našoj školi. Mi ćemo ih rado ugostiti, upoznati sa našim radom, pokazati naše prostorije, vinograde. Pokazati zašto se sve više poznatih ličnosti i kod nas i u svetu odlučuje za kupovinu vinograda i bavljenje vinarstvom.“

Sagovornica i autorka fotografija: Isidora Birinji, v.d. direktorka
Autorka teksta: Mirjana Tadić

Komentari