Ovogodišnji vlasotinački „Vinski bal“ u pandemijskim uslovima traži nove mogućnosti vinogradara i vinara „Vlasinskog vinogorja“

Ovogodišnji vlasotinački „Vinski bal“ u pandemijskim uslovima traži nove mogućnosti vinogradara i vinara „Vlasinskog vinogorja“

Tradicionalna privredno turistička manifestacija vlasotinački „Vinski bal“ ove godine održaće se 27. i 28. avgusta 35. put za redom, u dosta skromnim uslovima, prilagodjenim zdrastvenim merama u sprečavanju  aktuelne panademije korona virusom. 

Foto: Tomislav Stevanović

Organizatori ove manifestacije  tradicionalno su lokalna samouprava Vlasotinca i Turistička organizacija ove varoši sa obala reke Vlasine. U ime organizatora direktorka Turističke organizacije Nataša Djokić- Živković saopštila je lokalnim medijima da ove godine neće biti muzičkih koncerata na prelepom „Nešićevom keju“, na obali reke Vlasine.

„Mi ćemo shodno mogućnostima organizovati poveću izložbu domaćih vina i priručne starije opreme vinara i vinogradara. Imaćemo konkurse za najbolje vino, i najbolji vinograd. Raspisali smo i konkurs za najlepšu karikaturu i pesmu na temu vina, a organizovaćemo i „Vlasinski kotlić“ sa degustacijom vina i riblje čorbe, od ribe ulovljene u Vlasini. Biće tu i takmičenje u plivanju za „Vinsko burence“, i druga prigodna dešavanja“, naglasila je direktorka Nataša Djokić-Živković.

Foto: Tomislav Stevanović

Kako saznajemo, „višak para“ od uštede zbog neorganizovanih tradicionalnih koncerata estradnih zvezda ove godine biće preusmereni na bolje vodosnabdevanje u varoši.

Međutim, ovogodišnji, nešto skromniji „Vinski bal“ na svojim stručnim susretima sa vinarima, vinogradarima i zaštitarima bilja, kao i agroekonomistima juga Srbije, trebalo bi da odgovori na neka pitanja koja se po svemu sudeći nameću – Kako je došlo do smanjenja površine pod vinogradima? Od nekadašnjih 5.800 hektara površine sa sortnim zasadima vinove loze na jugu Srbije, taj broj se smanjio za oko hiljadu hektara… Da li je tome doprinelo intezivno starenje poljoprivrednih gazdinstava u ovom regionu, ili neka najezda novih bolesti vinove loze?

Foto: Tomislav Stevanović

Ovogodišnji rod groždja po oceni stručnjaka, koje smo kontaktirali ovim povodom, je prilično umanjen zbog loših vremenskih uslova. Tokom proleća kasni mrazevi i česte kiše i vetrovi, a ovih dana i velika žega koja vlada u leskovačkom kraju uzeli su svoj danak u količini groždja.

Foto: Tomislav Stevanović

Ipak, to neće uticati bitno na kvalitet zrna, rečeno nam je u nadležnoj gradskoj upravi u Leskovcu. Veće učešće države u subvenciji uzgoja vinove loze i proizvodnji vina, kroz subvenciju mineralnih djubriva i opreme, kroz uredjenje prilaznih puteva vinogradima i voćnjacima, posebno ka manjim zasadima, kao i druge mere, sigurno bi doprineli revitalizaciji vinogradarstva i voćarstva u leskovačkoj kotlini, smatraju tamošnji poljoprivredni stručnjaci.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica