Nov projekat šumadijskih vinara – Stvaramo vino podneblja!

Nov projekat šumadijskih vinara – Stvaramo vino podneblja!

Ono što je za Italiju „Kjanti“ za Srbiju će biti „Šumadija“. Tako bar najavljuju vinari iz Šumadije koji su pokrenuli projekat pravljenja vina podneblja. Od ovogodišnje berbe napraviće novo vino koje će predstavljati čitavu regiju. Pod nazivom „Šumadija“ pojaviće se na tržištu najkasnije za dve godine i biće pandan italijanskom „Kjantiju“.
 

Vino - © Foto: Biljana Nenković

 

Krajnji cilj je da se napravi vrhunsko vino podneblja koje će biti prepoznatljivo u čitavom svetu“, kaže Božidar Aleksandrović, predsednik Udruženja vinara Šumadije, koje okuplja 15 podruma u ovoj regiji.

Novo vino koje će predstavljati centralni deo Srbije zajednički je rezultat Udruženja vinara Šumadije i Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja. Reč je o projektu „METRIS wine“ vrednog 10 miliona dinara. Planirano je da bazna sorta vina regije bude autohtoni „Prokupac“ koji će biti ukomponovan sa internacionalnim vrstama.
 

Božidar Aleksandrović, predsednik Udruženja vinara Šumadije - © Foto: Biljana Nenković


„Ovo je sledeća stepenica našeg Udruženja. Kad pomenete Italiju i vino, svima je prva asocijacija ’Kjanti’, a to nije ništa drugo nego vino koje predstavlja podneblje. Isto to imaju i Španci. Dakle, to nije etiketa jedne vinarije. Mi ćemo imati svoj i biće kupaža sedam sorti
“, dodaje Aleksandrović.
 

Krajnji cilj je da se napravi vrhunsko vino podneblja koje će biti prepoznatljivo u čitavom svetu.


Očekuje se da će ova kupaža dati vrhunsko vino. Ako se pokaže da je ta kombinacija dobitna, onda bi takav sortni sastav i tehnologija proizvodnje grožđa mogli biti dostupni svim članovima Udruženja vinara Šumadije. Svaki vinar iz ovog kraja koji ispoštuje strogu proceduru i tehnologiju moći će na svojim bocama da stavi oznaku regije. U svetu su takvi potezi udruženih vinara već dali rezultate.
 

Vinogradi krajem juna - © Foto: Biljana Nenković

Projekat „METRIS wine“ započet je pre godinu i po dana. Reč je o dugoročnom projektu koji bi trebalo da podrži vinski sektor u Šumadiji, a sastoji se od četiri segmenta. Prvi segment se odnosi na profesionalizaciju Udruženja vinara Šumadije, a drugi je kupovina laboratorije za kontrolu uzoraka koja će biti smeštena u Kraljevoj vinariji u Topoli.
 


Planirano je da bazna sorta vina regije bude autohtoni „Prokupac“ koji će biti ukomponovan sa internacionalnim vrstama.


Treći segment je najvažniji, a to je pravljenje novog vina. Za početak je planirana proizvodnja od 1.000 litara. Poslednji segment ovog dugoročnog projekta je promocija i prodaja vina ’Šumadija’ kao reprezenta čitave regije. Razlog zbog koga je počeo ceo projekat je što globalni kupci traže specifičnost bilo kog proizvoda. Kod vina su to ukusi i miris podneblja iz kog nastaje“, kaže Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja.
 

Vinogradi na Oplencu - © Foto: Biljana Nenković

 

Da li će šumadijski vinari uspeti da po prvi put u Srbiji naprave vino podneblja? Kažu, hoće! Kako objašnjava Božidar Aleksandrović, nema razloga da uspeh izostane ako se ima u vidu da su svi članovi Udruženja dokazani i priznati vinari i van Srbije.“

Pratimo model koji je već uspeo u svetu“, zaključuje Aleksandrović.

Sagovornici:
Božidar Aleksandrović, predsednik Udruženja vinara Šumadije
Nenad Popović, direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja

Foto: Biljana Nenković

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica