Običaji za Svetog Trifuna – Vinogradari ovo treba da uradite danas!

Običaji za Svetog Trifuna – Vinogradari ovo treba da uradite danas!

Na 14. februar u pojedinim delovima Srbije vinogradari izlaze pre Sunca u svoje vinograde ne bi li im godina bila uspešna. Orežu nekoliko čokota i zaliju ih vinom. Veruje se da se rad u vinogradima poredi sa mukama Svetog Trifuna i njegovom nepokolebljivošću i istrajnošću pri hrišćanskoj religiji.

Povodom ovogodišnjeg obeležavanja dana Svetog Trifuna razgovarali smo sa Stevanom Rajtom, predstavnikom Saveza vinara i vinogradara Srbije, u želji da malo više saznamo kako će vinari širom zemlje obeležiti ovaj dan.

„Svaka oblast Srbije ima svoja neka pravila koja vinogradari nauče od svojih predaka. Obično tog dana se poziva sveštenik, koji uradi crkvenu molitvu, zamoli se da godina bude što bolja, rodnija, zaštićena od spoljnih uticaja. Posle toga bi valjalo početi rezidbu, odnosno pripremiti vinograd za sledeći rok. Obično vinogradari tog dana orežu u skladu s tim koliki bi prinos želeli da imaju. Neko će orezati dva čokota, neko manje, ili više“, objašnjava Stevan Rajta.

Poznato je i šta je ono što vinari ne žele u svojim vinogradima u predstojećoj sezoni, a to su pepelnica, plesan, razne zaraze, nevreme, grad, a s time i veliki troškovi. S druge strane, ni puno Sunca ne valja, a s njim i prezrevanje ploda.

VinogradFabrika pred otvorenim nebom koja zavisi od klime

„Svi vinogradari požele umereno vreme i ravnomernu godinu. Vinograd je najveća fabrika pred otvorenim nebom i sve zavisi kakva će biti klimatska situacija“, kaže on.

Sadašnju klimatsku situaciju Rajta ocenjuje kao nepovoljnu.

Kada je reč o prethodnoj godini, bila je šarenolika, u zavisnosti o kom području je reč, smatra Rajta i navodi da iako se pokazala uspešnom, ne može se sigurno reći da li će po kvalitetu parirati dobrim berbama kao što su viđene 2012, 2015. i 2016. godine.


„Vino je još uvek mlado, treba da odleži nekoliko godina. Kada sad pogledamo 2018. godinu možemo da kažemo da su ta vina solidna, jer je povoljna klimatska situacija“, objašnjava on.

Sveti Trifun jedan od vesnika proleća

Širom Srbije praznikuje se tog dana u obilnoj gozbi, jer se ovaj datum uzima za jednu od važnijih prekretnica u sezonskim poslovima. Ovaj dan se smatra i periodom kada se najavljuje proleće, i postoje mnogobrojna verovanja da vreme na taj dan prognozira kakva će biti godina.

Na primer, u slučaju snežnih padavina, godina će biti uspešna i obilna kišom.


U selima Šumadije veruje se da Sveti Trifun štiti sela od poplave i grada.

Ko je bio Sveti Trifun?


Prema hrišćanskim predanjima Sveti Trifun bio je mladić koji je imao isceliteljske moći, i koji je vrlo rano, u 18. godini, stradao jer nije želeo da se odrekne hrišćanstva.

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica