Devet vinarija iz Šumadije izlaže u Svetskom muzeju vina u Bordou!

Devet vinarija iz Šumadije izlaže u Svetskom muzeju vina u Bordou!

Čak 21 vinska etiketa iz Šumadije naći će se od utorka, 31. maja, u stalnoj postavci Svetskog muzeja u Bordou, čije otvaranje se najavljuje kao vanserijski događaj. Kako je izjavio Božidar Aleksandrović, vlasnik istoimene vinarije iz Vinče kod Topole i predsednik Udruženja vinara Šumadije, u stalnu postavku muzeja ušlo je devet vinarija iz ove regije.
 

Boža Aleksandrović, predsednik udruženja vinara Šumadije © Foto: Biljana Nenković

 

Većina vinarija koje će izložiti svoje etikete u ovoj svetskoj postavci još uvek su u usponu i traže svoje mesto na srpskom tržištu. Na spisku za put u Francusku su se našli Kraljevska vinarija, Aleksandrović, Radovanović, Despotika, Arsenijević, Art Wine, Stari Hrast, Rogan i DeLena. Vina ovih podruma našla su se u stalnoj postavci zahvaljujući rezultatima na najprestižnijim takmičenjima.
 

Na spisku za put u Francusku su se našli Kraljevska vinarija, Aleksandrović, Radovanović, Despotika, Arsenijević, Art Wine, Stari Hrast, Rogan i DeLena.

Muzej se nalazi u najrenomiranijoj francuskoj vinskoj oblasti, Akvitaniji, u Bordou, a muzej i postavku otvoriće predsednik Francuske Fransoa Oland. Svetski muzej vina je arhitektonski projekat čija je vrednost 81 milion evra. Izgrađen je na deset nivoa i predstavljaće vinske regije sa svih kontinenata, kao i naučnu, istorijsku i kulturnu baštinu vezanu za vino.
 

vino

Ova građevina se prostire na 13.000 kvadratnih metara i procena je da će je prve godine posetiti pola miliona turista, od šest miliona posetilaca, koliko godišnje obiđe Bordo. Velika je čast što smo deo te svetske izložbe, kao regija koja je do pre neku godinu tek pominjana u svetu vinarstva“, kaže Božidar Aleksandrović koji će u ime šumadijskih vinara lično prisustvovati otvaranju izložbe.


Sagovornik:
Božidar Aleksandrović, predsednik Udruženja vinara Šumadije

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica