Berba grožđa u Italiji traje do Nove godine

Vinogarad stonog grožđa - © Živa Žebeljan

Kao što su za Vojvodinu karakteristična polja kukuruza i pšenice tako na jugu Italije mogu da se vide vinogradi. U ovom delu Italije zemljište je slabijeg kvaliteta i ima dosta kamena ali je idealno za gajenje vinove loze. Dobra klima i odgovarajuća agrotehnika omogućuju berbu grožđa do Nove godine.

U zavisnosti da li su pokriveni folijom ili ne, razlikujemo vinograde stonog grožđa od onih namenjenih za proizvodnju vina, jer oni nisu natkriveni.

Berba grožđa - © Živa Žebeljan

Vinograd sa slike je pokriven folijom. Razlog tome je, ne samo odbrana od vremenskih nepogoda, već i mogućnost stvaranja mikroklimata, usporavanja vegetacije i produženje berbe do Nove godine. Na taj način tržište dobija uvek sveže grožđe a vlasnik ima niže troškove proizvodnje jer kilogram grožđa nije opterećen troškovima skladištenja.

Berba se izvodi tako što se ubran grozd odmah oblikuje, pakuje i smešta u gajbu u kojoj se transportuje do tržišta.

Oblikovanje grozda - © Živa Žebeljan

Kad se grozd ubere vrši se oblikovanje grozda. Odstranjuju se sitne bobice i formira se grozd ujednačenog oblika i veličine.

Upakovano grožđe - © Živa Žebeljan

Grozd u gajbi dobija svoje mesto odvojeno od drugih grozdova. Svaka gajba je oslikana znakom firme i uvezana mašnom.

Prevoz do hladnjače - © Živa Žebeljan

Između redova prolazi vinogradarski traktor sa prikolicom na koju se tovare zapakovane gajbe. Grožđe se prevozi do kamiona hladnjače. Kamion dalje odvozi grožđe u prodavnice, veleprodaju, pijacu.

Pakovanje u hladnjaču - © Živa Žebeljan

Autor: Živa Žebeljan

Komentari