Želite da UVEK IMATE PARA i uspeha u poslu? – Posadite u kući DRVO NOVCA!

Želite da UVEK IMATE PARA i uspeha u poslu? – Posadite u kući DRVO NOVCA!

Sigurno ste do sada čuli štošta o ovoj biljci koja postaje sve popularnija i sve traženija –  a to je drvo novca. To nije slučajno, s obzirom na to da nije ni previše zahtevna za održavanje, ni previše skupa, a pritom je vrlo dekorativna i simbolika koja se vezuje za nju je vrlo prijatna.

drvo novca na terasi

Naime, sam naziv “drvo novca” je dobila po verovanju da privlači novac u kuću u kojoj se nalazi. Zato je ova biljka savršen poklon za neke nove početke – venčanja, useljenja u novu kuću, dobitak posla ili diplomiranje, a i odličan je poklon za rođendan nekome vama dragom. Hajde da se upoznamo detaljnije sa biljkom koju krasi divna simbolika i odgovorimo na pitanje zašto bi svako od nas trebalo da ima ovu biljku u svojoj kući.

Biljka koja privlači blagostanje

Drvo novca ili krasula (latinski naziv: crassula ovata, engleski naziv: jade plant, a u Srbiji se može čuti i naziv parac, zbog listova koji podsećaju na novčiće) je veoma popularna sobna biljka, a naročito među onima koji svoj prostor uređuju po Feng Shui principima. Po tom učenju, svaki predmet u prostoriji ima svoju energiju, zbog čega je veoma važno šta držimo u svom životnom prostoru i na kojim pozicijama, a cilj je maksimalno pozitivan protok energije koji privlači pozitivne vibracije.

U slučaju krasula biljke, ta energija se odnosi na materijlano blagostanje, odnosno za nju se vezuje verovanje da privlači poslovni uspeh i novac u kuću u kojoj se nalazi. Pored toga što se najčešće nalazi u životnom prosoru, ova biljka je vrlo čest izbor i za poslovni prostor. Uz veoma pozitivnu simboliku koja joj se pripisuje, biljka krasula je veoma prijatnog i dekorativnog izgleda koji oplemenjuje prostor, tako da zaista ne čudi njena ogromna popularnost.

Ova biljka pripada porodici kaktusa i spada u sukulentne biljke, što znači da je karakterišu debeli, mesnati listovi u kojima biljka skladišti rezerve vode. S obzirom na to da nije suviše zahtevna jer joj nije potrebno često zalivanje, a uz to je uglavnom i malog rasta, spada u idealne sobne biljke. Krasula originalno potiče iz Južne Afrike, ali je kao saksijska sobna biljka prvo počela da se gaji u Aziji. Naročito je cenjena u Kini i Japanu na osnovu verovanja koji su potekli upravo sa ovih prostora, toliko i da se neretko prenosi sa kolena na koleno, kako bi se “bogatstvo prenosilo i narednim generacijama”.

listovi krasule

Kako da pravilno uzgajate i negujete drvo novca?

Ovu biljku specifičnog izgleda moguće je posaditi iz semena, a presađivanje je moguće izvršiti iz lista. Presađivanje iz lista moguće je uraditi na dva načina: prvi je da uzmete list biljke i jednostavno ga stavite u zemlju koju ste prethodni pripremili prema njenim potrebama

(biće i o tome reći u daljem tekstu), nakon čega je potrebno sačekati da se biljka primi. Ovaj metod je dugotrajniji, ali će biljka sasvim sigurno niknuti. Drugi način je da stavite list biljke stavite u vodi i pustite ga da odstoji dok ne pusti koren, za šta je, kako je praksa pokazala, potrebno minimum 14 dana. Nakon što biljka pusti koren, potrebno ju je posaditi u glinenu posudu.


Presađivanje krasule se preporučuje na svakih 3-5 godina, i tom prilikom bi trebalo da je presađujete u stabilne i teže posude kako biste sprečili prevrtanje biljke, s obzirom da ona vremenom otežava i dobija na bujnosti.

Ova biljka nije suvše zahtevna za uzgoj, ali ukoliko želite da procveta najlepše što može, trebalo bi da joj se obezbede idealni uslovi. Kada je reč o zemlji u koju sadite ovu biljku, idealno za nju mešavina peska, šumskog humusa, zemlje za cveće i sitnog šljunka ili lomljene cigle. Ako niste u mogućnosti da napravite identičan sastav, bilo bi dobro barem da zemlju pomešate sa peskom.

Što se drugih uslova tiče, važno je imati na umu da ova biljka voli svetlost, budući da potiče iz toplijih krajeva. Držite je na osunčanim mestima do kojih dopire dovoljna količina svetlosti, aliizbegavajte da je držite na direktnom i jakom suncu. Iako se za nju može reći da je prilično otporna, te da može preživeti i niže temperature, ipak bi trebalo naći neku meru u uslovima.


krasula u saksiji

Takođe, ne bi je trebalo ostavljati na mestima gde je temperatura izrazito niska, jer to može nepovoljno uticati na njen rast i razvoj. Tokom zime, krasula je u periodu mirovanja, kada je optimalna temperatura za nju oko 10 stepeni. Ukoliko nemate mogućnosti za navedene uslove, možete je držati na sobnoj temperaturi.


Već smo pomenuli da krasula nije previše zahtevna, a to naročito važi za zalivanje. Krasulu u saksiji bi trebalo nešto češće zalivati u odnosu na krasulu koja raste na otvorenom, ali i to ne treba da bude suviše često – jednom u dve nedelje je sasvim dovoljno. Takođe, budući da ova biljka tokom zime nije aktivna, posebno tad je ne treba zalivati češto, već samo povremeno. Za malu količinu vode koja joj je potrebna zaslužno je to što ova biljka apsorbuje vlažnost, čuvajući rezerve u svojim listovima koje može da koristi tokom perioda suše.

Pravilna učestalost zalivanja je jedan od osnovnih uslova koji morate ispuniti ukoliko želite da vaša krasula raste neometano i dostigne svoj fizički maksimum, te je važno znati da previše vode može veoma naštetiti njenog razvoju. Što se tiče prehrane, kada se uzme u obzir da spada u otporne vrste, stručnjaci savetuju da joj je organsko đubrivo sasvim dovoljna prehrana, u optimalnim količinama i to tokom proleća.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica