Zabluda: Zašto listovi na biljkama ŽUTE i OPADAJU?

Zabluda: Zašto listovi na biljkama ŽUTE i OPADAJU?

Čak iako smo sve uradili kako treba nekad se desi da nam sobne biljke stagniraju i venu. Listovi su požuteli, mekani ili pak postaju braon i opadaju. Sve ovo kasnije dovodi do toga da ne možemo da spasimo biljku. U čemu je problem?

Zabluda:

Nega sobnih biljaka deluje veoma jednostavno. Sve što je potrebno da im obezbedite su svetlo i voda i ostaje vam samo da čekate da biljka poraste. Međutim, i pored svih ovih stvari biljkama je potrebna stalna nega kako ne bi uvenule. Više ili manje vode kojom zalivate biljke može dovesti do opadanja listova.

Istina:

Ukoliko uočite da su listovi požuteli i mekani onda znajte da je problem velika količina vode kojom zalivate biljke. Proverite da li je zemlja vlažna i da li ima previše vode. Postarajte se da saksija ima odgovarajuće rupe za drenažu.

Sa druge strane ukoliko su listovi braon i povremeno opadaju onda je problem nedostatak vode. U tom slučaju potrebno je sipati vodu sve dok ne počne da izlazi na dnu saksije. Ipak, treba voditi računa da ne preterate sa zalivanjem.

Vodu treba sipati lagano, i treba zalivati redovno. Zalivajte onda kada na dodir zemlja deluje suvo. Kod zalivanja treba voditi računa o konzistenciji, odnosno treba sipati istu količinu vode u odgovarajućem vremenskom periodu. Ako se u prostoriji nalazi klima, ili neko drugo grejno telo, zemljište se brže suši.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica