Top 10 Trendova u baštovanstvu za 2024. godinu

Top 10 Trendova u baštovanstvu za 2024. godinu

Kako se sezona baštovanstva 2023. godine privela kraju, pogledajmo unapred trendove u baštovanstvu za 2024. koje ne smete da propustite.

 

Ovi trendovi u bašti za 2024. godinu baziraju se na onome što smo primetili prisustvujući konferencijama, izložbama, posetama brojnim privatnim i javnim vrtovima i razgovorima s profesionalcima. Fantastičan su način da se kao baštovani inspirišete i steknete osećaj za ono što profesionalci na čelu ove industrije rade u svojim vrtovima. Bez obzira da li ste početnik ili iskusni stručnjak, ovi trendovi i izbori biljaka mogu udahnuti novi život u vaš prostor na pristupačan način.

1. Razmišljanje o uticaju na okolinu

Ovaj trend uključuje prakse baštovanstva koje stavljaju okolinu na prvo mesto. Evo nekoliko načina na koje bavjenje baštom može podržati upravljanje okolinom:

  • Ostavite lišće u jesen jer to pomaže smanjenju otpada na deponiji.
  • Konverzija benzinskih motora sa dva takta (duvači, kosačice, itd.) u baterijski pogon smanjuje emisije ugljenika.
  • Stvaranje staništa za insekte koji prezimavaju tako što se u jesen ne seku trajnice pruža sklonište i izvor hrane za insekte i životinje.
  • “Rewilding” ili pretvaranje delova travnjaka u livade korišćenjem ekoloških sadnica.
  • Upotreba supstrata bez treseta kako bi se smanjila potreba za vađenjem treseta. Tresetišta su vitalna staništa za mnoge životinje, insekte i biljke, a vađenje oštećuje ova važna ekosistema.
  • Kupovina brendova koji se fokusiraju na domaće biljke, može doprineti diverzifikaciji baštenske bioraznolikosti i smanjiti upotrebu resursa poput vode i đubriva.

2. Gajenje voća kod kuće

Gajenje voća kod kuće postalo je popularno kako za one sa dvorištem, tako i za one sa kontejnerima. Kao zabavna i manje zahtevna alternativa gajenju povrća, baštovani su motivisani da dodaju malo slatkoće svojim baštama!

Opcije Biljaka: Za one sa dvorištem, azijske persimone poput Diospyros kaki ‘Saijo’, ‘Fuyu’, ili domaće persimone, Diospyros virginiana, i domaća pawpaw, Asimina triloba, dobijaju na popularnosti kao alternative tradicionalnim kruškama, jabukama i breskvama kažu na PHS Online. Za vrtlare koji žele probati gajenje voća u kontejnerima, nove opcije uključuju visoko produktivne, kompaktne, ukrasne i samooplodne biljke za kućni vrt, poput Bushel and Berry® borovnica, Fignomenal® patuljasti smokve i Sweet Kiss™ jagode.

3. Dekoracija sa sobnim biljkama

Da li biljke imaju osećanja

 


Sobne biljke i dalje dominiraju kao izvor dekora, dok je termin “roditelj biljaka” sada uobičajen! Kompanije i prodavci fokusiraju se na edukaciju kako bi se svi nivoi “roditeljstva” odnosno nege biljaka mogle prilagoditi putem jednostavnih uputstava za uspeh.

Opcije Biljaka: Popularne sobne biljke u 2024. godini uključuju lako održavajući zmijski jezik, Sansevieria (sin. Dracaena), i popularne biljke s jedinstvenim lišćem koje vole slabo svetlo, kao što su Monstera, pothos, Anthurium, Epipremnum, Alocasia i Philodendron.

4. Postizanje ekoloških sertifikacija

Kućni vrtovi postaju popularna sredstva za privlačenje pažnje opšteg prirodnog pokreta. S obzirom na to da se baštovani trude oko uređenja svojih vrtova, zašto ne dobiti neko javno priznanje za svoje napore? Neke organizacije u svetu sada priznaju kućne bašte sa ekološkim sertifikatima.


 

5. Sadnja bašti dobrih za oprašivače

Bašte za oprašivače pružaju stanište i hranu za domaće oprašivače poput pčela, stršljena, moljaca i leptira, uključujući i ikoničnog monarha. Upotreba ovih biljaka u vrtovima raste – paralelno s većim osvešćivanjem o važnim ekološkim funkcijama koje oprašivači pružaju. Kreiranje staništa za pčele poput “hotela za pčele” i ostavljanje ili postavljanje stabljika trajnica takođe su popularne taktike koje vrtlari usvajaju kako bi pružili dobra zimska staništa za oprašivače.


Opcije Biljaka: Dodavanje biljaka koje privlače oprašivače poput Pycnanthemum (planinska nana), Eutrochium (sin. Eupatorium) Joe-pye korov, Liatris (prugasti), Echinacea (konzerve) i Asclepias (mlečike) povećaće raznolikost oprašivača u vrtu.

6. Otklanjanje uticaja globalnih klimatskih promena

Postavljanjem više biljaka koje podnose visoke temperature i sušu, baštovani mogu pomoći u suprotstavljanju uticajima promenljivih vremenskih obrazaca, uključujući povećanje perioda suše.

Sadnjom južnih autohtonih vrsta otpornih na toplotu i sušu, baštovani mogu pomoći u suzbijanju uticaja promenljivih vremenskih obrazaca, uključujući povećanje perioda suše i mnogo toplijih leta. Strateški odabir vrsta za tolerantnost na sušu, kao i usvajanje vodenih praksi baštovanstva, kao i korišćenje šljunčanih bašta, kišnih bašta ili vrtova sa šljunkom su alati koji se mogu koristiti za ublažavanje uticaja klimatskih promena.

 

Opcije biljaka: Opcije uključuju meksički dren, Cornus florida subsp. urbiniana. Drugi dobri izbori za verovatnu genetiku otpornu na toplotu i sušu su Magnolia grandiflora, južna magnolija, hrast vrba, Kuercus phellos i floridski anis, Illicium floridanum.

 

7. Korišćenje zamene za šimšir

Plin šimšira je stalni gljivični problem za mnoge baštovane koji šimšir smatraju zimzelenom biljkom koja se lako održava i koja je izdržljiva. U bašti je teško kontrolisati plamenjaču šimšira, a pošto se brzo širi, mnoge biljke umiru ili su ugrožene. Zbog toga, baštovani počinju da razmišljaju o alternativnim opcijama za sprečavanje potencijalne gljivice šimšira.

 

Opcije za biljke: Neke sjajne zamene uključuju alternativne zimzelene biljke kao što su božikovina, Ilek glabra.

Šaše mogu delovati kao biljke za hranu, biljke za sklonište i stabilizatori tla za bilo koju baštu čiji su deo.

 

8. Sadnja više trava i šaša

 

Trave i šaš i dalje su popularne baštenske biljke, koje igraju važnu ukrasnu i ekološku ulogu u bašti. Korištenje ovih biljaka popularizirali su poznati dizajneri vrtova kao što su Piet Oudolf, Claudia Vest, Kelli Norris, Roi Diblick, Jeff Epping i mnogi drugi, gurajući travu i šaš u prvi plan dizajna umjesto da budu samo punilo. Dok su ukrasne trave popularne skoro tri decenije, njihova istaknuta upotreba je porasla kao kritična komponenta u izvornim vrtovima biljaka i oprašivača.

 

Opcije za biljke: Neki šaš sa najboljim učinkom uključuju obični šaš, Carek bromoides; šaš bele nijanse, Carek albicans..

 

9. Uzgajanje hortenzije

 

Hortenzije će nastaviti svoju dominaciju u kućnom uređenju i cvetnoj industriji. Omiljene zbog svojih šarenih, dugo cvetajućih cvetova u mnogim jedinstvenim oblicima, hortenzije će nastaviti svoju vladavinu i u cvetnim i u pejzažnim arenama.

 

Opcije za biljke: Uzgajivači reaguju uvođenjem nekoliko novih sorti koje naglašavaju zapanjujuće varijacije boja i mogućnost pronalaženja hortenzije za bilo koji baštenski prostor.

 

10. Uživanje u ukusu tropskih krajeva

Tropske biljke su popularne u bašti zbog svog sezonskog velikog i bujnog lišća. Ovaj uticaj u umerenoj bašti stvara osećaj tropskog tokom celog leta i tokom jeseni, i nudi živahne eksplozije boja, donoseći kući ukus tropskih krajeva.

 

Opcije za biljke: I dalje postoji mnogo sjajnih tropskih biljaka koje dolaze u baštenske centre, uključujući slonovo uho, smelih lišćenih begonija sa sjajnim uzorcima listova, hibiskus, breskva su sjajni novi uvod u tropske biljke.

 

Ovi trendovi su kapija za sve baštovane, od početnika do stručnjaka, osmišljeni da unesu novi život u svoje prostore. Kako ulazimo u 2024., ovi trendovi obećavaju ne samo živopisne bašte, već i održivo i ekološki svesno baštovansko iskustvo.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica