Tikve – idealna dekoracija za vašu letnju baštu

Tikve – idealna dekoracija za vašu letnju baštu

Pored toga što ih možemo gajiti u bašti i kasnije koristiti u ishrani, tikve mogu biti idealna dekoracija za naše dvorište, vrt ili letnju baštu. Otkrivamo vam trikove kako da uspešno odgajite tikve, ali i kako da od njih napravite idealno mesto za vaš odmor.

Tikve - idealna dekoracija za vašu letnju baštu - © Pixabay

Svaki vrt ili terasa zasigurno imaju bar jedno mesto na kom se može posaditi neka vrsta biljke puzavice, koja bi ozelenela i ulepšala vašu ogradu, zid ili letnju baštu. Biljke penjačice, bilo da su višegodišnje ili jednogodišnje, zbog svojih listova i cvetova najčešće imaju dekorativnu ulogu. Biljke penjačice, a posebno tikve, mogu biti odličan izbor za ulepšavanje letnjih bašti.

Tikve su velika familija biljaka, koja ima dosta roda i veliki broj kultivara. Zbog svog izgleda mnogima će privući pažnju i poželeće da poseju ovog puzećeg lepotana. Lepota ovih puzavica dolazi od krupnih listova koji imaju svežu zelenu boju, od velikog broja narandžastih, žutih i belih cvetova, ali i od plodova koji mogu biti različitih oblika, boja i teksture.

Saznajte sve o lekovitim svojstvima ljiljana

Ove biljke se kod nas gaje kao jednogodišnja baštenska kultura, zbog svog ploda koji se može koristiti u različite svrhe. U našim krajevima najčešće se gaje zimske domaće tikve, zatim beli duleci, obične bundeve zvane belo seme, tikve golice, muskatne tikve i druge. Međutim, postoje i dekorativne tikve koje se ne koriste samo za ishranu, mada postoje i one sorte čiji su se plodovi nekada koristili kao posuđe u domaćinstvu.

Tikve - idealna dekoracija za vašu letnju baštu - © Pixabay

Tikve imaju veliki broj cvetova od kojih su mnogi prvenstveno muški, dok je manji broj cvetova ženski, koji nose zametak ploda. Vremenom će se iz njih formirati plodovi, koji u zavisnosti od sorte mogu biti mali kao loptica za tenis, ogromni i teški od po nekoliko kilograma, ili dugi preko jedan metar.

Za koju god sortu da se odlučite, za neke od njih seme možete kupiti u poljoprivrednoj apoteci ili razmeniti sa nekim od kolekcionara. Seme je karakterističnog oblika, pljosnato je i izduženo. Do tri godine seme tikve zadržava klijavost, a ukoliko se pre setve potopi u vodu, klija za 4 do 7 dana. Raste brzo i već za mesec dana prelazi visinu od pola metra ili više.


Kako gajiti biljku besmrtnosti – smilje

Tikvama je potrebno veoma bogato i humusno tlo. Sa dosta vode i mesta gde mogu pustiti koren. Ako se gaje u posudama, onda je najmanja saksija u koju se može sejati oko 40l. Potrebno ih je obilno zalivati i prihranjivati.

Tikve u prirodi rastu slobodno i penju se na bilo koju potporu koja im se nađe blizu, zato im je potrebno obezbediti oslonac, odnosno određenu konstrukciju po želji. S vremena na vreme biljku bi trebalo usmeravati u pravcu u kome želimo i tako ćemo graditi željenu strukturu objekta odnosno letnjikovca.


Tikve - idealna dekoracija za vašu letnju baštu - © Hope Gardens Vremenom se može vezivati kanap da bi se njime upravljalo rastom biljke, mada će se ova istrajna puzavica svojim viticama vrlo čvrsto hvatiti za delove konstrukcije i upravljaće se ka suncu. Takođe, može se vršiti i zakidanje suvišnih grana ili vrhova puzavice da ne bi bila previše gusta, što bi je dodatno oslabilo. Mada je relativno otporna na bolesti i štetočine, tikve treba štititi od pepelnice i plamenjače, a i lisne vaši nekada mogu da naprave velike probleme.

Kao začin ili eterično ulje – upotreba i gajenje komorača sve popularnije


U jesen se plodovi mogu brati i koristiti kao dekoracija za enterijer, okućnicu ili vrt. Mogu se, takođe, koristiti u ishrani čoveka, ali i domaćih životinja. Plodovi nemaju preveliku hranljivu vrednost, ali je zato seme prava energetska bomba.

Ukrasite gelendere na terasi ili jednostavno postavite saksiju sa tikvama pored kapije ili nekog suvog drveta i udahnite mu život.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica