Srbija je bogata TARTUFIMA – Kako započeti biznis od njihove PRERADE?

Srbija je bogata TARTUFIMA – Kako započeti biznis od njihove PRERADE?

Srbija je veoma bogata tartufima – najskupljim pečurkama na svetu, pa se iz tog razloga mnogi proizvođaći odlučuju da naprave biznis od prodaje svežih tartufa, ali i pravljenja proizvoda od njih. Tako je počela i jedna porodica iz okoline Beograda koja je sada poznata po svojim Damar Tartufima.

Danijel Trifunović se već 5 godina bavi tartufima, a proizvode razne proizvode u kombinaciji sa njima, poput bele, mlečne i crne čokolade, praline, a prave i vina sa tartufima. U svojoj ponudi imalu cele crne tartufe u teglicama, ali i u kombinaciji sa šampinjonima ili maslinama.

Kako Danijel navodi, njihova firma otkupljuje tartufe koji se pronađu na teritoriji cele Srbije, kod njih u firmi se klasifikuju i dalje prerađuju.

polovni traktor - © AgromediaSrbija je bogata TARTUFIMA - Kako započeti biznis od njihove PRERADE?

Tartuf je sezonska pečurka. Crni tartuf se može naći u letnjim mesecima, od maja do septembra, dok beli može da se nađe u zimskim mesecima, od septembra do decembra. Traži se u jutarnjim časovima, pa do podneva dok ima sunca „sve zavisi kako su lovci raspoloženi toga dana“, kaže Danijel.

Prema njegovim rečima, država nije puno prepoznala ovu granu privrede, ali na njihov zahtev pružila im je podršku, te se Danijel nada da će biti više priznata u Srbiji.

Srbija nije samo zemlja čvaraka i svinjetine, već se slobodno može reći da je Srbija i zemlja tartufa, a Danijel će se truditi da u budućnosti to i dokaže.

Kada se pomenu tartufi svi znaju za vrtoglave cene. Pitali smo Danijela, da li se od toga može živeti, a kada se plate svi troškovi koje donosi proizvodnja.


polovni traktor - © AgromediaSrbija je bogata TARTUFIMA - Kako započeti biznis od njihove PRERADE?

Uz dobru logistiku, određenu podršku i pravilan način rada – sve je moguće. Što se tiče cena, one jesu poprilično visoke, ali se mi trudimo da se kupcima u Srbiji predstavimo sa kompetetnim cenama, u skladu sa ambalažom i kvalitetom proizvoda, te se već od 400 dinara mogu pronaći naši proizvodi“, navodi Danijel.

Crni tartuf iz Srbije po kvalitetu parira tartufima iz drugih zemalja, međutim tamo su duplo, pa do tri puta skuplji, pogotovo u Italiji i Francuskoj.


Prema Danijelovim rečima, beli tartuf može da se pronađe na svim pritokama reka, a najveće nalazište je reka Sava. Crni tartuf iziskuje određenu nadmorsku visinu, ali se može pronaći i u ravnici. Najveće nalazište crnih tartufa je Fruška gora.

Sagovornik: Danijel Trifunović, kompanija Damar


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica