Otkrivamo vam tajnu NAJLEPŠE bašte

Otkrivamo vam tajnu NAJLEPŠE bašte

Posetili smo gospođu Slađanu Perić iz Kikinde, koja je od malog neprimetnog dvorišta napravila pravu oazu mira. Naša sagovornica je uz mnogo truda i malo mašte uspela da stvori pravu prirodnu lepotu iza svoje kuće. Njeno dvorište je na prošlogodišnjem konkursu „Moja lepa bašta“ uvršteno u jedanaest najboljih u celoj Srbiji.
 

Slađana Perić iz Kikinde u svojoj bašti © Foto: Dragana Starčević

 

Interesantno je da je bašta gospođe Perić uređena prema banatskim motivima. U njoj su postavljene kućice za ptice i sitne životinje, improvizovani potok je dom malim kornjačama i ribicama, a posebno je upotpunjuju brojno ukrasno i začinsko bilje. Slađana je počela da se bavi baštovanstvom pre sedam godina. Ona tvrdi da je tajna lepe i bogate bašte da tokom cele godine cveta.

Najviše sadim patuljasto bilje, a od ranog proleća ovde možete da vidite narcise, zumbule, lale, jorgovane i božure. Tokom leta kreću muškatle, ruže i perena. Tako da tokom cele godine ovaj vrt cveta“, kaže gospođa Perić.
 

Gospođa Perić dnevno provodi i do pet sati u svojoj bašti i tvrdi da je to odlična terapija za stres i odmor za dušu.

Naša sagovornica ističe da izuzetno voli vodu, pa iz tog razloga gaji i vodeno bilje, lokvanje.

Za uzgoj i negu lokvanja važno je znati koju ste vrstu ove biljke izabrali. Na primer, lokvanji koji izdržavaju niske temperature mogu da se posade isto kao i tropski lokvanji, ali uz dodatak 2-3 tablete đubriva. Lokvanji se sade u rano proleće i preporuka je da se tretiraju gnojivom na 4 do 6 sedmica. Oni cvetaju od juna do septembra, a u zavisnosti od vode, povlače se tokom hladnijih perioda, pa na proleće ponovo rastu“, objašnjava Slađana.
 


Lokvanji © Foto: Dragana Starčević

Gospođa Perić dnevno provodi i do pet sati u svojoj bašti i tvrdi da je to odlična terapija za stres i odmor za dušu.

Nije dovoljno samo posaditi cveće, njega je potrebno i svakodnevno negovati. Dosta puta razne biljke presađujem, premeštam s jednog kraja vrta na drugi. Takođe, potrebna je i adekvatna prehrana. U narednom periodu planiram da uvedem navodnjavanje duž celog dvorišta kako bi biljke imale dovoljnu količinu tečnosti“, navodi Slađana.


Zbog ljubavi prema putovanjima, inspiraciju za uređivanje svoje bašte pronalazi u kulturama i tradicijama različitih zemalja. U njenom dvorištu može da se vidi rustični stil i terakota, kao i stari predmeti poput krčaga i fenjera.
 

Najlepša bašta u severnom Banatu © Foto: Dragana Starčević


Vlasnica ovog izvanrednog vrta ističe da se biljke ne gaje samo zbog lepote, nego su one i prenosioci pozitivne energije.

 

Foto: Dragana Starčević

 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica