Otkrivamo vam tajnu NAJLEPŠE bašte

Posetili smo gospođu Slađanu Perić iz Kikinde, koja je od malog neprimetnog dvorišta napravila pravu oazu mira. Naša sagovornica je uz mnogo truda i malo mašte uspela da stvori pravu prirodnu lepotu iza svoje kuće. Njeno dvorište je na prošlogodišnjem konkursu „Moja lepa bašta“ uvršteno u jedanaest najboljih u celoj Srbiji.
 

Slađana Perić iz Kikinde u svojoj bašti © Foto: Dragana Starčević

 

Interesantno je da je bašta gospođe Perić uređena prema banatskim motivima. U njoj su postavljene kućice za ptice i sitne životinje, improvizovani potok je dom malim kornjačama i ribicama, a posebno je upotpunjuju brojno ukrasno i začinsko bilje. Slađana je počela da se bavi baštovanstvom pre sedam godina. Ona tvrdi da je tajna lepe i bogate bašte da tokom cele godine cveta.

Najviše sadim patuljasto bilje, a od ranog proleća ovde možete da vidite narcise, zumbule, lale, jorgovane i božure. Tokom leta kreću muškatle, ruže i perena. Tako da tokom cele godine ovaj vrt cveta“, kaže gospođa Perić.
 

Gospođa Perić dnevno provodi i do pet sati u svojoj bašti i tvrdi da je to odlična terapija za stres i odmor za dušu.

Naša sagovornica ističe da izuzetno voli vodu, pa iz tog razloga gaji i vodeno bilje, lokvanje.

Za uzgoj i negu lokvanja važno je znati koju ste vrstu ove biljke izabrali. Na primer, lokvanji koji izdržavaju niske temperature mogu da se posade isto kao i tropski lokvanji, ali uz dodatak 2-3 tablete đubriva. Lokvanji se sade u rano proleće i preporuka je da se tretiraju gnojivom na 4 do 6 sedmica. Oni cvetaju od juna do septembra, a u zavisnosti od vode, povlače se tokom hladnijih perioda, pa na proleće ponovo rastu“, objašnjava Slađana.
 

Lokvanji © Foto: Dragana Starčević

Gospođa Perić dnevno provodi i do pet sati u svojoj bašti i tvrdi da je to odlična terapija za stres i odmor za dušu.

Nije dovoljno samo posaditi cveće, njega je potrebno i svakodnevno negovati. Dosta puta razne biljke presađujem, premeštam s jednog kraja vrta na drugi. Takođe, potrebna je i adekvatna prehrana. U narednom periodu planiram da uvedem navodnjavanje duž celog dvorišta kako bi biljke imale dovoljnu količinu tečnosti“, navodi Slađana.

Zbog ljubavi prema putovanjima, inspiraciju za uređivanje svoje bašte pronalazi u kulturama i tradicijama različitih zemalja. U njenom dvorištu može da se vidi rustični stil i terakota, kao i stari predmeti poput krčaga i fenjera.
 

Najlepša bašta u severnom Banatu © Foto: Dragana Starčević

Vlasnica ovog izvanrednog vrta ističe da se biljke ne gaje samo zbog lepote, nego su one i prenosioci pozitivne energije.

 

Foto: Dragana Starčević

 

Komentari