Gde se i kako koristi LAN – biljka stara PREKO 5.000 godina

Gde se i kako koristi LAN – biljka stara PREKO 5.000 godina

Malo je poznato da su se lan i lanena vlakna prva koristila u tekstilnoj industriji i da je pamuk skinuo sa tekstilnog trona upravo ovu industrijsku biljku. Lan može biti jednogodišnja ili dvogodišnja biljka koja dostiže visinu do 80 cm. Danas lan ima višestruku upotrebu, a koristi se i u proizvodnoj industriji, za pravljenje lekova i čajeva.

seme lana u drvenoj kašici

Lan biljka

Biljka lana ima plod koji liči na čauru sa velikim brojem semena zlatno žute i smeđe boje. Boja semena zavisi od vrste lana koji može biti uljani i predivi. Uljani i predivi lan su industrijske vrste koje su veoma popularne kod nas. Rasprostranjen je na svim kontinentima, a pored ovih upotrebnih vsta lana postoje i dekorativne vrste; cvetni i have lan.

Lan biljka se redovno sadi kod nas, a kao i za druge industrijske kulture potrebno je preorano i pođubreno zemljište da bi ostvarila najveći prinos. Za razliku od industrijskog lana, uljani lan bolje uspeva u toplim i suvim oblastima, pa ga zato ima više na jugu zemlje. Stablljika lana je okrugla i ima glatku voštanu prevlaku zeljaste građe. Listovi su uski, takođe sa voštanom prevlakom, bez peteljke, a cvetovi imaju karakteristiku samooplodnje. Jedan plod lana krije ukupno 10 semena koja su okruglastog oblika i na vrhu blago zašiljena.

Predivi lan

Predivi lan koji se koristi u tekstilnoj industriji bolje uspeva u predelima sa umerenom klimom. Kada se predivi lan uzgaja na teritoriji gde se redovno smenjuju sunčani i oblačni dani stabljika biljke se manje grana i tako nastaju kvalitetnija vlakna za pravljenje odevnih predmeta.

zamotana vlakna predivog lana

Kada govorimo o dekorativnom lanu najrasprostranjeniji je lan plave boje, međutim sve češće se može videti lan sa ružičastim, belim i žutim cvetovima. Lan cveta preko leta, a možete ga saditi i samostalno i u grupi sa drugim višegodišnjim cvetnicama. To je biljka koja brzo ispunjava zemljišni prostor.

Kako se lan uzgaja?

Kao i kod svake industrijske vrste pre sadnje zemljište je potrebno dobro nađubriti, jer lanu prija rastresito zemljište na kome ima dovoljno svetlosti i toplote. Lan ne podnosi natopljeno zemljište i zato je potrebno umereno zalivati. Lan je najbolje sejati u plodoredu i to sa različitim mahunarkama jer ćete tako povećati kvalitet semena. Nikako se ne preporučuje monokulturno gajenje lana jer tada biljna kultura uzima više vode iz zemljišta, natapa se, podložnija je bolestima i smanjuje se prinos. Kada govorimo o razmnožavanju lan se isključivo razmnožava iz semena, nikako podelom biljke jer lan ima veoma duboki koren koji to onemogućava. Iz tog razloga se i presađivanje preporučuje samo u proleće da ne biste oštetili biljku.

Dekorativni lan dobar izbor za baštensko cveće

Lan je kod nas zastupljen i kao baštensko cveće jer je veoma dekorativan i lep kada se posadi grupno sa drugim biljkama. Da bi obilno cvetao tokom leta, lan je potrebno posaditi u rano proleće, ili pak u novembru mesecu, u kasnu jesen. Bilo bi poželjno da zemlju u bašti obogatite humusom pre sadnje da bi vam lan cvetao naredne 3 godine.


biljka lan sa plavim cvetovima na polju

Kako se lan održava i neguje?

Lan ne zahteva neku preteranu negu pogotovo ne ovaj baštenski koji je dovoljno zaliti dva puta nedeljno. Ako je kišni period ili močvarno zemljište slobodno možete smanjiti zalivanje jer lan je biljka koja baš i ne voli vodu. Ako povremeno nađubrite svoje useve lana biljka će bujnije cvetati. Kod industrijskog lana nije potrebna nikakva dodatna nega ako smo zemljište pre sadnje pripremili.

Gde sve koristimo lan?

Ako izuzmemo predivi lan koji je zastupljen u tekstilnoj industriji, lan se najčešće koristi u kozmetici, medicini i kuhinji. Laneno seme obiluje vitaminima, mineralima i omega 3 masnim kiselinama i zato se koristi u ishrani preko 5.000 godina.


Ono što se mora napomenuti je da lan u sebi sadrži ogromnu količinu biljnih vlakana i fitoestrogena i zato se mora umereno koristiti u ishrani. Kako bi iskoristili sve hranljive sastojke iz lana potrebno ga je samleti. Mleveni lan je odlična dopuna ovsenim kašama, obrok salatama i drugim svakodnevnim jelima. Semenka lana se ne može svariti ako se ne samelje jer je opna semena čvrsta. Jedna kašičica mlevenog lana sa 3 kašičice vode može da zameni jedno jaje.

seme lana i mleveni lan u kašici


Mleveni lan u kozmetici i medicini

Laneno seme je bogato omega 3 masnim kiselinama koje doprinose zdravijem izgledu kože, i pomažu kod upalnih procesa, akni, ekcema i bora na licu. Laneno ulje se može koristiti kod suvih krajeva kose. Mleveni lan pomaže u regulisanju krvnog pritiska i nivoa holesterola u krvi i može se konzumirati preventivno kod bolesti srca, krvnih sudova i debelog creva.

Da li koristite lan u svojoj ishrani i da li ste znali za sve benefite koje ova biljka poseduje? Budite slobodni i napišite nam svoja iskustva u komentarima.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica