Saveti: Tretirajte japanski javor na pravi način

Saveti: Tretirajte japanski javor na pravi način

Japanski javor je veoma cenjena ukrasna biljka, koja je zbog svojih neobičnih crvenih listova vrlo zastupljena u parkovima i vrtovima. Ipak, briga o ovoj vrsti javora praćena je brojnim problemima, naročito tokom letnjeg perioda.

japanski javor © Pixabay

 

Poreklom sa područja blage i vlažne klime, mora se zasaditi na mestu koje ima odgovarajuće klimatske uslove. Naime, usled visokih temperatura listovi javora mogu se oštetiti, pa čak i zapaliti, naročito ukoliko se nalaze u blizini ravnih popločanih površina.

Kako pravilno gajiti i održavati fotiniju

Tokom leta beton i druge čvrste površine veoma se zagrevaju, što u kombinaciji sa suvim vazduhom i jako osunčanim mestom na kome se javor nalazi može dovesti do oštećenja biljke.

Takođe, nekada se mogu javiti i oštećenja fizičkog porekla na stablu ili granama, poput opekotina, koja predstavljaju traumu za biljku i zahtevaju određeno vreme kako bi se izlečila. Problem predstavlja i to što je mesto povrede poput otvorene rane, pa se može stvoriti infekcija. Kroz ranu biljne bolesti mogu ući u tkivo i izazvati trulež i sušenje dela, a nekada i cele biljke.

 

javor © Pixabay


Presađivanje tokom aktivne vegetacione sezone (april-oktobar) može negativno uticati na biljku i dovesti do toga da se ne primi onako kako je očekivano. Ukoliko se presađivanje uradi loše, može i stradati.

Svileno drvo: Kako da gajite omiljenu vrtnu biljku svakog baštovana

Velike biljke se prilikom presađivanja moraju i dodatno orezati, jer se uklanjanjem dela korena pri vađenju oštećuju i smanjuje im se kondicija.


Preventiva i lečenje 

Osnovno je da se prilikom presađivanja izvadi dovoljno veliki busen, koji se mora spremiti tako da se ne raspe zemlja i da se koren ne ogoli. Busen odgovarajuće veličine dobićete ukoliko dobro natopite zemlju oko javora i postavite daščice i juteno platno prilikom vađenja. Ovo će vam pomoći da presađivanje i primanje biljke prođu bez problema.

U trenutku presađivanja mora se odrezati deo zelene mase biljke. Preporučuje se da odrezano bude oko 25%. Ovaj korak je obavezan ukoliko se presađivanje odvija tokom vegetacije, a možete ga preskočiti ukoliko želite da ga obavite van perioda vegetacije.


Kada se biljka postavlja na novu lokaciju, potrebno je prethodno pripremiti mesto na kome ćete je zasaditi i dodati kvalitetan supstrat, što će omogućiti dobro ukorenjivanje. Dodajte treset i pesak u razmeri 4:1. Treba dodati i sporotopivo đubrivo koje ćete posuti u slojevima. Preporučuje se osmokot sporotopivo đubrivo (50 do 300 g) zavisno od veličine i vrste biljke.

 

javor © Pixabay

Ako se japanski javor nalazi na istom mestu duži vremenski period, neophodno je preventivno tretiranje biljke. Ukoliko je oštećenje već nastalo, morate utvrditi tip oboljenja i njegov uzrok, nakon čega ćete odgovarajućim sredstvima tretirati biljku.

Veći broj sasušenih listova na japanskom javoru tokom letnjih meseci posledica je temperaturnog šoka i slabljenja kondicije biljke. U ovom slučaju neće svi listovi biti u jednakom stanju: određeni broj ostaće zdrav, dok će se neki osušiti ili oštetiti. 

Delom suvi listovi po obodu, dok je unutrašnji deo u potpunosti sagoreo, ukazuju na bakteriozno delovanje biljnih bolesti. Ovome može biti uzrok presađivanje biljke u sezoni, povišena količina vode u korenu ili veoma jako delovanje sunca i uticaj visokih temperatura vazduha.

Ukoliko primetite oštećenja na javoru, morate ga orezati, pri čemu ćete ukloniti sve suve grane, kao i neke sveže, kako bi se sačuvala hrana u biljci.

Kako odabrati drvo za savršeni vrt

Važno je tretirati biljku sredstvima za stimulaciju rasta i sredstvom koje je štiti u stresnim situacijama. Takođe treba zaustaviti bakterioze. Preporučuju se mineralne aminokiseline, bakterijske prihrane, fosetil-aluminijum i kompleksno NPK mineralno vodotopivo đubrivo.

Proces se treba preventivno ponavljati jednom mesečno u periodu od aprila do oktobra. Ukoliko je biljka oštećena, tretirajte je prskanjem u razmaku od deset dana, sa tri ponavljanja. Takođe, može se dodati i manja količina KAN đubriva oko biljke. Neophodno je da proces bude praćen obilnim zalivanjem, kako bi se obnovila zelena masa biljke.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica