Kako se gaji ORIJENTALNI LJILJAN?

Kako se gaji ORIJENTALNI LJILJAN?

Ljiljan cvet ljubicasti

Ako želite da na svom balkonu imate pravi ukras od cvetova, imamo za vas sjajan predlog. Reč je o orijentalnom ljiljanu. Različite sorte ljiljana se kod nas gaje kao biljke za vrt odnosno za baštu koje mogu biti one koje prezimljavaju i one koji možda uslovno prezimljavaju.

Možemo ih gajiti u svom vrtu kao jednu krupnu i veliku biljku koja nekada naraste i metar visine sa baš velikim zvonastim cvetovima koji su prelepi. Oni zaista mogu biti u različitim varijantama kolorita, od belih, preko prošaranih i orijental varijanti sa poprskanim roze tufnicama, šaricama, crticama do klasičnih ljiljana koji mogu biti žuti, oranž, crveni, ciklama ili neke druge nijanse. Njih karakteriše izuzetno krupan i lep cvet koji na samoj stabljici može imati tri, četiri ili čak pet cvetova a kod nekih vrsta i 20 cvetova. Cvetovi se otvaraju jedan za drugim te time dekorativnost biva produžena čitavih mesec dana.

Ukoliko želite da gajite ljiljan na terasi, možete napraviti savršenu kombinaciju sa drugim vrstama biljaka gde će ljiljan biti izuzetno lepa dopuna. Naš predlog bi bio da se u jednu saksiju u kojoj ćemo gajiti ljiljane posadi jedna ili dve lukovice ljiljana a oko njih se mogu posejati semenčice drugog sitnog cveća ili rasadi cveća koje će kasnije kada prođe cvetanje ljiljana napuniti saksiju i dati dekorativnost toj posudi.

Sadnja orijentalnog ljiljana

Kada odlučite da posadite ljiljan, uvek možete kupiti lukovice ili iskoristiti sačuvane od prošle godine. Kod ljiljana važi pravilo da ako odaberemo lepu i krupnu lukovicu bez obzira kada je ona posađena ona će vrlo lepo i dobro da naraste i da oformi cvet. Potrebno je negde oko dva ipo do tri meseca od trenutka kada smo posadili ljiljan da se oformi velika i krupna stabljika i da cvet procveta. Sam cvet po sebi može se koristiti i kao rezani cvet, međutim ukoliko odrežemo cveće, biljka neće imati dovoljno snage da napravi lukovicu te se može dogoditi da sledeće godine izostane cvetanje. Dešava se nekada da lukovice ljiljana koje smo kupili nemaju ovako lepo razvijene ljuspe i nemaju lepo razvijen izrastak. Međutim ne moramo se brinuti. Posle nekog vremena one će ponovo formirati svoje ljuspe i stvoriti cvetnu stabljiku.

Treba voditi računa kada sadite ljiljan da uzmete saksiju koja je dovoljno velika i dovoljno propusna. Zemlja koju koristite za ljiljan mora biti kvalitetna i jaka mešavina. Preporuka je da u donji deo saksije postavite manju količinu stajskog đubriva ili kupovnog komposta ili glistenjaka. Za samu smešu predlažemo da napravite mešavinu obične baštenske zemlje i humusnog supstrata. To je veoma važno baš zato što je potrebno da zemlja bude čvrsta i tvrda. Govorimo o biljci koji će da naraste 60 cm, 70 cm ili 80 cm visine pa je stoga veoma važno da zemlja bude lepo sabijena.

A što se tiče kvaliteta i hranljivosti to će stajsko đubrivo i te kako nadomestiti. Takođe veoma je važno da se zna da je baštenska zemlja u mešavini ona koja će odlučiti da može da ostane veća količina vlage u samom supstratu te će duže vremena zadržavati vlažnost što znači da ljiljan ne morate tako često zalivati. A ako ne možete da odlučite koju drugu vrstu cveća da zasadite u kombinaciji sa ljiljanom, naš predlog su prkos ili medovina. 

Ljiljan cvet roze

Da li ste znali?

Ljiljan se često koristi za pravljenje buketa koji se nose kao znak pažnje u brojnim svečanim situacijama. Nije ni čudo s obzirom na njegovu atraktivnost, lepote cveta, boju i miris koji ima. Ipak ovaj predivan cvet nije tako divan i za vlasnike mačaka. Naime ovo cveće je strogo zabranjeno za držanje u kući ako imate mačku. To je jedna od najotrovnijih biljaka i predstavlja veliku opasnost po život naših ljubimaca. Verovali ili ne svi delovi ljiljana su toksični ali sam cvet je najopasniji. Dokazano je da samo jedna od dve latice koje pojede mačka izazivaju smrt.

Polen je takođe smrtonosan. Dok je cvet u vodi u vazi konstantno padaju delovi polena u vodu i na podlogu. Polen je rastvorljiv u vodi pa postoji opasnost da se mačka otruje ukoliko pije vodu iz vaze. Pored toga polen se zadržava na odeći, u krznu i šapama mačke koja prelazi preko podloge na koju je polen pao. Mačka lizanjem krzna unosi čestice polena i dolazi do trovanja. Iako većina mačaka ima sposobnost da izbegava otrovne biljke samo prisustvo ljiljana može da ih izazove da grickanjem probaju ukus tako atraktivnog cveta. Stoga je najbolja preventiva da ovu vrstu cveća nikada ne unosite u kuću. Takođe, preporuka je da obavestite prijatelje da imate mačku i da vam pažnju na ukazuju buketima koji sadrže ljiljan.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica