Kako napraviti mini-baštu u staklu

Kako napraviti mini-baštu u staklu

Često se pitamo da li postoje biljke koje ne zahtevaju negu, brigu i puno prostora. Biljke su živa stvorenja i naravno da im je potrebna pažnja, ali postoji način gajenja gde biljke rastu i uspevaju bez prevelike nege. Bijke sami sebi stvaraju okruženje za život u takozvanim terarijumima. Reč je staklenim, zatvorenim ili otvorenim posudama u kojima biljke nesmetano rastu.

Terarijum - © Pixabay

Poreklo

Način gajenja biljaka u hermetičko zatvorenom prostoru, otkrio je britanski lekar Natanijel Vord, kada je u posudu stavio malo zemlje i leptira koji je bio deo njegovog ogleda. Posle određenog vremenskog perioda iz te zemlje je poraslo nekoliko biljaka.

Način funcionisanja

U zatvorenom prostoru za sebe biljke prave odgovarajući ekosistem. Preko dana stvaraju kiseonik a udišu ugljen dioksid, a preko noći je to obrnuto. Troše kiseonik koji su stvorili preko dana, i ispuštaju ugljen dioksid. Fotosinteza je moguća uz prisustvo vode koju su biljke dobile prilikom sadnje. Vodu biljke uzimaju iz zemlje, odaju je preko listova u vidu vodene pare, koja se u obliku kapljica lepi na staklo i pada opet na zemlju.

Odabir posude i zalivanje

Posude u koje se sade biljke treba da budu staklene i providne. Jednom kada se posuda zatvori ne treba je otvarati, dodavati zemlju ili zalivati, pošto biljka sama sebi stvara uslove za život nekih dva meseca. Biljke koje rastu u otvorenim, staklenim posudama ponašaju se kao i ostale sobne biljke tako da je njima potrebno redovno zalivanje. Bez obzira da li se pravi terarijum u otvorenoj ili zatvorenoj posudi postupak pravljenja je isti.

Otvoreni terarijum - © Pixabay

Na dno posude stavlja se drenažni sloj, odnosno izlomljena keramika, kamenčići ili drugi drenažni materijal. Zatim na to ide supstrat. Najbolja je upotreba kupovnog supstrata pošto je on sterilisan, i nema opasnosti od razvijanja nekih štetnih bolesti. Za one maštovitije i one koji žele da im terarijum izgleda lepše, mogu da koriste druge vrste zemlje između drenaže i supstrata.

Odabir biljaka

Biljke koje se sade moraju biti zdrave, da nisu zaražene jer onda bolest može da se proširi i na ostale biljke u terarijumu ili još gore na drugo sobno rastinje. Neka stroga pravila u odabiru biljaka za terarijum ne postoje. Bitno je da su to biljke koje vole visok procenat vlažnosti i toplote, koje sporo rastu, korenov sistem im zauzima malu površinu i imaju sitne listove.


Najčešće se koriste razne vrste paprati, kaktusi, mahovine, sukulenti… Raspored biljaka je takav da se u središnji deo stavljaju veće, a okolo manje biljke kako ne bi došlo do zasenčenja. Takođe biljke se mogu rasporediti po pravilu od najviše do najniže, tj stepenasta sadnja. Posle sadnje, terarijum je potrebno zaliti i zatvoriti ako se radi o posudi koja se zatvara.

Idealna dekoracija - © Pixabay

Gde držati terarijum

Da bi se u terarijumu stvorili odgovarajući uslovi za biljke, posudu je potrebno staviti na sunčano i toplo mesto. Treba paziti da ne dođe do pegrejavanja unutar posude, a to može da se desi kada se terarijum nalazi na direktnoj sunčevoj svetlosti. Zatvoreni terarijum je potrebno zaliti kada se zemlja potpuno osuši i na zidovima stakla se više ne pojavljuju kapljice pare.


Za stvaranje bašte u staklu nije potrebno mnogo vremena ni novca. Za kratko vreme može da se dobije prava mala oaza koja ne traži skoro nikakvu negu. Ko voli da eksperimentiše, terarijum je pravi način da životni prostor učini lepšim i interesantnijim.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica