IMA NEOBIČNO STABLO i vrlo je otporna – Kako se gaji PUSTINJSKA RUŽA ili Adenijum?

IMA NEOBIČNO STABLO i vrlo je otporna – Kako se gaji PUSTINJSKA RUŽA ili Adenijum?

Ukrasno bilje često gajimo zbog svoje dekorativne moći, i to pre svega zbog lepote svojih listova i cvetova, ali i zbog specifičnog stabla. Kao što je slučaj sa biljkom koja se naziva Pustinjska ruža, Adenijum ili Lilly Rose.

roze cvet pustinjske ruže

Verovatno ste se sretali sa ovom vrstom ukrasnog bilja koja je karakteristična pre svega po svom debelom i jakom stablu, a spada u višegodišnje biljke. Ova biljka se može gajiti u stanu ili kući, ali i preko zime. Ali da bismo naučili kako se gaji ova zanimljiva biljka moramo da se „premestimo“ u njenu domovinu, a to su Australija, Azija i Sumatra.

Postoji više različitih vrsta Adenijuma, a familija u koju spada je apocinace. Ovoj familiji još pripadaju blumerija, lijander i mnoge druge. Tadašnji domorci su koristili Adenijum i druge otrovne biljke po sastavu lista da bi omamljivali velike životinje. Pravili su velike strelice sa otrovom da lakše pogode i omame životinju a onda je dotuku strelom.

Ova biljka u prirodi je prelepa i može se naći u nekoliko različitih varijanti. Postoji australijska, afrička i azijska vrsta Adenijuma. To su biljke koje čuvaju veliku količinu vode i mesecima mogu da izdrže bez zalivanja.

adenijum ili pustnjiska ruža

Zato ovu biljku treba držati napolju kada su noćne temperature više od deset stepeni, a kada temeperature padnu ispod deset stepeni onda se one unose u sobu. Ova biljka je srodnik sa lijanderom, a lijander sadrži u sebi otrovne materije, ali uprkos tome možete je potpuno bezbedno gajiti i u kući, pod uslovom da se delovi ove biljke ne stavljaju u usta.

Domoroci je nazivaju Lily Rose i znaju da ova biljka prelepo cveta, ali od nje nikada ne koriste vodu. Postoje i druge biljke koje u svom deblu imaju dosta vode iz koji se može koristiti i izvlačiti voda, ali u ovoj biljci baš u toj vodi koju zadržava postoje rastvorene otrovne materije.

Cvet Pustinjske ruže je kao i kod svih biljaka iz ove porodice prelep u jarkim bojama. Često se sreće na moru i kao i lijanderi koji imaju dugačke semene drške i poput maslačka kada puknu onda lete okolo.


cvet pustinjske ruže

Prirodna boja cveta ove biljke je bela ili blago roze, ali je u međuvremeu postala toliko popularna da postoji prkeo 2.000 hibrida sa različitim bojama i oblicima cvetova. Dupli, trodupli, beli, ljubičasti, limun žuti….U Aziji se ove biljke gaje stotinama godina posebnom tehnikom bonsai.

Ako se gaji u toplim uslovima i ako ima dobru prihranu posebno azot, fosfor i kalijum ova biljka može da se gaji dugo godina. Prihranjuje se jednom u petnaest dana, nikako češće, jer se u zemlji onda nakupljaju elementi koji dovode do truljenja korena.


Tokom godina stvaraju se adventivni korenovi. Izgleda kao da su korenovi na stablu, ali često baštovani ove biljke izdižu iz zemlje jer se prelepe forme ove biljke kriju i pod zemljom. Onda možete videti biljke koje liče na ženu sa prekrštenim nogama, muškarca koji gađa strelom i mnogi drugi oblici koji budu vrlo interesanti kada se izdignu iz zemlje.

mlada biljka adenijum


Kada je reč o bolestima, svaka sobna biljka ima problema sa bolestima. Postoji veliki broj sredstava zaštite od raznih štetočina i bolesti, ali prvo sredstvo zaštite je alkohol. Običan alkohol ili rakija i četkica koriste se u prvim momentima kada primetite vunastu vaš na ovim biljkama. Još jedan način jeste da se razblaži Fairy u vodi i da se uz pomoć četkice skidaju vaši.

Adenijum se može proizvoditi reznicama ali može i preko semena. Najjendostanviji način proizvodnje ovih biljaka je preko semena. Biljka niče za dva do tri dana i vrlo lako se gaji.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica