I boja četinara se menja u toku jeseni

I boja četinara se menja u toku jeseni

U toku jeseni lišće menja boju, suši se i opada, međutim iako često ne primetimo i četinari menjaju boju. 

Opšte je poznato da lišćarske vrste drveća i žbunja tokom jeseni zbog hladnoće dobijaju karakterisitčno žutu boju listova ili neku drugu boju i onda dolazi do toga da opadaju, međutim kod četinara se menja boja četina. Nekada postaju žućkasti, tamno zeleni, zagasito zeleni, a nekad i lepe crvenkaste boje.

Pinjoli – zdravlje u jednoj šaci

Sorta hameciparisa prirodno ima svetlije zelene četine, ali sa prvim jesenjim mrazem dobija limun žutu boju. Ta boja će biti sve svetlija kako noći budu hladnije i u minusu.

 

Sadnice četinara © Agromedia

Ova pojava je rezultat fizičkog procesa, sa padom temperatura smanjuje se cirkulacija sokova u biljci, odnosno hloroflora i biljka gubi deo pigmenta, ali jačaju pigmenti u žutoj boji antocijani.

Jesenjom setvom graška postiže se veći i kvalitetniji prinos


Nekada promena boje bude toliko lepa za četinar, da kada mu se u proleće vrati zelena boja baštovanu bude i žao.

U proleće kada su mlade- četine, imaju svetlo zelenu i žućkastu boju koja prelazi u zelenu kako biljka raste. Orezivanjem podstičemo biljku da formira mlade nove grančice koje će takođe biti žute. Ova boja je rezultat i dobre osunčanosti, preporuka je da se četinari gaje u različitim nijansama svetlosti, tako je moguće planski ukrasiti vrt.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica