Gajenje lavande- kako se sadi i održava, za šta se koristi ova mediteranska biljka

Gajenje lavande- kako se sadi i održava, za šta se koristi ova mediteranska biljka

Lavanda je mediteranska, ukrasna i lekovita biljka koja raste žbunasto, i može da dostigne visinu od oko pola metra. Lavanda ima mnoštvo stabljika koje su pokrivene sitnim dlačiicama, sa šiljastim listovima koji su raspoređenu linearno po stabljici. Ova biljka ima upečatljive ljubičaste cvetove koji su formirani u krunice, i upravo je ovo razlog zašto se sve češće uzgaja u saksijama.

cvetl lavande u polju

Kako sve možemo koristiti lavandu?

Lavanda je biljka koja se koristi kao aromatični začin i sveža i osušena. Možete koristiti i listove i cvetove, poznato je da je osušena lavanda odlična stvar protiv moljaca u ormarima, da se od lavande prave opojna etarska ulja i postoje čajevi koji nastaju od sušene lavande. Za proizvodnju ulja od lavande koriste se cvetovi biljke koji zatim destilacijom sa vodenom parom postaju ulje.

Sušeni cvetovi ove aromatične boljke koriste se kao čajevi; čaj od lavande pomaže kod grčeva i upalnih procesa sluznice. Pošto suvi cvetovi lavande imaju veoma jak miris mogu se koristit kao osveživači prostorije ili možemo ih stavljati u toplu vodu kada pravimo opuštajuće kupke. Eterična ulja lavande imaju višestruku primenu kod spoljašnje upotrebe, pa tako ovo ulje najčešće koriste ljudi koji imaju respiratorne probleme, ili probleme sa perifernom cirkulacijom. Jedan od najefikasnijih repelenata protiv komaraca i krpelja je upravo eterično ulje od lavande.

Sadnja lavande na plantažama

Kao biljna kultura za sadnju lavanda nije nimalo zahtevna, nije joj potrebno zemljište određenog kvaliteta, niti određeni klimatski uslovi. Sadnja lavande je veoma ekonomična i isplativa, a sekundarno ovaj zasad Vam može poslužiti kao ispaša pčelama. Lavanda je mediteranska biljka koja raste na stenama i kamenitom terenu, na nadmorskim visinama većim od 700 metara, što samo implicira da ova biljka podnosi sve vrste zemljišta.

lavanda u polju

Sadnja lavande može biti uspešna i isplativa jer je ovo biljka koja ne traži posebne uslove za plantažni uzgoj i kao svaku hibridnu kulturu možete je posaditi na raznovrsnom zemljištu. Ipak, ako se odlučite da sadnja lavande bude isplativ biznis i da imate dobar prinos bilo bi poželjno da obezbedite lavandi plodno zemljište.

Kao i kod ostalih kultura koje se sade za industrijsku proizvodnju dobro zemljište podrazumeva da ima dobru ventilaciju i vlažnost, da nije trošno i kamenito. Tvrdo, peskovito i nepropusno zemljište bez dobre ventilacije nije pogodno za sadnju lavande.

Priprema zemljišta za sadnju lavande

Ako ćete saditi lavandu na proleće bilo bi poželjno jesen pre očistiti zemljište od korova; to možete uraditi mehanički i uz upotrebu određenih herbicida. Nakon čišćenja zemljišta potrebno je duboko oranje jer to zahteva lavandin koren koji je drvenast i biće mu potrebno što više hranljivih materija i vode da pokupi iz zemlje.


Zemljište je potrebno preorati do dubine od oko 20 cm, zatim frezirati i pođubriti da biste izvukli najbolje iz biljke. Iako se zna da je životni vek lavande oko 30 godina, kada se uzgaja plantažno preporuka je da se nakon 20 godina izvadi, odnosno da se ne uzgaja duže od 15- 20 godina.

Klimatski uslovi za sadnju lavande

Ako uzmemo u obzir da je lavanda mediteranska biljka, odmah znamo da joj treba dosta sunčevih zraka i da joj pogoduje topla klima. Da bi sadnja lavande uspešno prošla potrebno je obezbediti dovoljno svetlosti i toplog vazduha, kao i zaklon od jakih vetrova jer oni mogu usporiti njen razvoj.

cvetovi lavande u polju


Lavanda ne podnosi dobro hladnoću, osetljiva je na mrazeve i niske temperature, iako je dokazano da biljka u stadijumu mirovanja preko zime može da podnese temperature do -20 C. Problem nastaje na plantažama kada se na proleće zasad lavande brzo razvije i olista jer ga unište rani jutarnji mrazevi. Takođe, ako je godina kišna može naštetiti lavandi jer obilne padavine i malo sunčanih dana umanjuju eterične materije u cvetovima koje su bitne za pravljenje ulja.

Kada krene sadnja lavande sadnicu postavljate u prethodno pripremljene rupe koje su duboke oko 20 cm. Pripremljene rupe potrebno je obilno zaliti vodom pre nego što pozicionirate sadnicu. Vodite računa o razmaku između sadnica koji ne sme biti manji od 5 cm, i o razmaku između redova koji mora biti oko 40 cm, da bi se sadnica pravilno razvijala i žbunasto granala. Nakon postavljanja sadnice u jamu, dobro zatrpajte zemljom i zalijte obilno vodom. Nakon pravilne sadnje lavande iznad površine zemlje ostaće Vam izdanak sadnice prosečne visine oko 10 cm.


Zasadi lavande na plantažama potrebno je zalivati na svaka 3 dana, dok ne izrastu do visine od 20 cm. Kada dostignu željenu visinu moraju se skratiti na 10 cm, da bi sadnica lavande išla u širinu, a ne samo u visinu. Lavandu možete zasadi ručno ili uz pomoć mehanizacije u zavisnosti od toga kolika Vam je površina zemljišta; na jedan hektar zemlje može da stane oko 16 hiljada sadnica lavande.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica