Gajenje hajdučke trave – Otporna i na sušu i na hladnoću

Gajenje hajdučke trave – Otporna i na sušu i na hladnoću

Hajdučka trava (Achillea millefolium L.) je izrazito rasprostranjena biljka, koja je skoro svima nadohvat ruke, a poznata je pod raznim imenima – hajdučica, sporiš, paprac, kunica, kunji rep, romonika, stoliska, mesečina. Govori se da su hajduci oko vrata nosili venac sačinjen od stolisnika te su njime lečili i ublažavali rane pa je tako nastao naziv hajdučka trava.

Hajdučka trava - © Pixabay

Hajdučka trava uspešno ublažava mnoge zdravstvene tegobe naročito kod žena, te se može koristiti u obliku kapsula, obloga, čaja, tinkture, praška. Raste po livadama, uskim puteljcima, uz puteve, na pašnjacima, njivama, šumarcima, polusuvim stepama. Rasprostranjena je po celoj Europi i većini Severne Amerike.

Karakteristike hajdučke trave

Botaničko ime (Achillea millefolium) hajdučka trava je dobila prema grčkom junaku Ahilu – Achillea što znači da daje snagu, dok millefolium označava hiljadu listova što se odnosi na veliki broj sitnih listova.

Hajdučka trava je biljka koja pripada porodici glavočika (Asteraceae). To je snažna višegodišnja zeljasta biljka, a na pojedinim mestima može biti i odrvenela. Visina biljke se kreće od 7 do 70 cm. Poseduje tanak i horizontalan rizom, listovi su mnogostruko, perasto izdeljeni u brojne listiće. Listovi su na početku svetlije a kasnije tamnozelene boje. Stabljika biljke je većinom bez dlaka, okrugla i ispunjena, nerazgranata, uspravna, nosi listove sa kratkom stabljikom.

Pojava dlačica zavisi od visinskog položaja staništa. Cvetovi su grupisani na vrhu stabljike u štitastu cvast. Cvetne krune uglavnom su bele do slabo ružičaste boje. Cveta od početka juna do prvih mrazeva u kasnu jesen. Hajdučka trava se karakteriše velikom otpornošću prema vrućini, suši i hladnoći. Prilikom širenja izbegava vlažna ili isključivo mokra staništa.

Hajdučka trava je veoma lekovita i laka za gajenje - © Pixabay

Gajenje hajdučke trave

Za uzgoj hajdučke trave potrebno je dobro drenirano zemljište sa sunčanim položajem. Berba listova vrši se tokom cele vegetacijske sezone od maja do oktobra, a same cvasti sa kratkom peteljkom ili vršni delovi biljke u fazi cvetanja. Uopšteno, cvetove treba brati po jakom suncu jer tada imaju najveći postotak eteričnog ulja, a prema tome i najveću lekovitu vrednost. Berba cele biljke obavlja se do dužine od 30 cm. Odnos suve i sveže mase je 4:1.


Hajdučka trava se najčešće suši za pripremu oparaka, a može se koristiti i sveža. Proces sušenja odvija se na vetrovitom mestu ili u sušarama na temperaturi od 35° do 50° C. Čuva se u kesicama od jute, zaštićena od svetlosti, a rok trajanja suve hajdučke trave je oko dve godine. 

U samim cvetovima nalaze se laktoni i flavonoidi koji su nosioci antiupalnih svojstava. Znatno veća količina eteričnog ulja nalazi se u cvetovima u odnosu na listove hajdučke trave. Kalijum je takođe sastavni deo ove lekovite biljke, potpomaže rad bubrega i krvotoka, umiruje srce i rešava sve tegobe koje nastaju pre i tokom menstrualnog ciklusa.

Lekovitost hajdučke trave: Saznajte kako da napravite čajeve, kupke i obloge od hajdučke trave


Autor:
Elbisa Šabanović, farmaceutski tehničar i magistar struke iz oblasti poljoprivrede


Tekst je originalno objavljen u magazinu AgroPlaneta

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica