Dekorativna jabuka – najlepši ukras bašte

Dekorativna jabuka – najlepši ukras bašte

Dekorativna jabuka je česta ukrasna vrsta koja se gaji u parkovima i baštama, njeni plodovi stižu u jesen, sitni su i veoma brojni, bez obzira na veličinu stabla. S obzirom na to da je i u toku cvetanja, koje je produženo i obilno, bogata šarenim laticama, pravi je ukras bašte u toku cele sezone.

Postoje dve vrste ove biljke, a razlikuje se boja plodova.

„Posebno interesantno je da se plodovi zadržavaju na biljci tokom celog leta i jeseni, pa čak i kada opadne lišće. Jedna vrsta je sa klasičnim crvenim plodovima, koji su nešto sitniji i veoma privlačni, a druga je sa žutim plodovima nešto krupnijim i takođe izuzetno dekorativnim“, ističe Vladimir Milutinović

Glavna karakteristika dekorativne jabuke je produžena i bogata cvetnost.

Dekorativne jabuke © Agromedia

„Na proleće ove ukrasne forme budu veoma napunjene cvetom bele, roze i lila boje. Divan prizor rezultat je toga što su ove biljke sitnoplodne, cvetovi su bukvalno na svim granama. Cvetanje je produženo i ne opadaju tako lako“, objažnjava on.

U velikim vrtovima, ovakve biljke su i zbog cveta i ploda privlačne u toku cele sezone.

Kako se gaji brusnica?


„Ovakve biljke mogu da se gaje i u dekorativnim posudama, kao kržljava forma ili kao mali bonsai. Postoje forme koje imaju i crvene ili prošarane listove. Izuzetno lako se orezuju i moguće ih je formirati u različitim oblicima“, zaključuje Vladimir Milutinović.

Iako se dekorativne jabuke ne koriste u ishrani čoveka, mogu da budu odlična hrana u toku zime pticama i drugim životinjama.

Sagovornik: Dipl. inž. Vladimir Milutinović


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica