DAR PRIRODE koji svaka kuća mora da ima: Kako da rasadite bokvicu?

DAR PRIRODE koji svaka kuća mora da ima: Kako da rasadite bokvicu?

Kada razmišljamo o jestivim vrstama biljaka uglavnom se skoncentrišemo na one koje možemo sami da posejemo u bašti. Međutim, priroda nam poklanja mnogo korisnih biljaka koje samo treba da uberemo, a jedna od njih je i bokvica.

Bokvica: Zaboravljena lekovita biljka koju srećete svaki dan - © Pixabay

Bokvica je samonikla lisnata biljka koja je pre svega lekovita, a može se naći i na našem meniju jer je jako zdrava za ishranu.

Najčešća vrsta bokvice koju možete naći je širokolisna bokvica ili Plantago major. Verovatno vrlo često prolazite pored nje, a da je zapravo i ne primetite. Možete je pronaći u svojoj bašti, na livadi, pored puta, kod useva…Ako obratite pažnu vrlo lako ćete da je primetite jer ona voli da raste u niskim travama, a ne u visokom korovu.

Bokvica se može koristiti kao dodatak različitim vrstama jela, a mogu se lako pripremiti i lekovite smeše sa medom, koje imaju niz pozitivnih dejstva na naš organizam.

Plantago major ili širokolisna bokvica se primenjivala od davnina za lečenje širokog spektra bolesti. Veruje se da upotreba bokvice u zdravstvene svrhe datira skoro 4.000 godina. Ona sadrži nekoliko aktivnih materija kao što su flavonoidi, polisaharidi, terpenoidi, lipidi, iridoidni glikozidi i derivati kofeinske kiseline, a koji mogu lečiti stanja poput zatvora, kašlja, rana, infekcija, groznica, krvarenja i upala.

Bokvica: Zaboravljena lekovita biljka koju srećete svaki dan - © Pixabay

Ono što je interesantno je da bokvica raste tokom cele godine, čak i po hladnim vremenu. Tokom jeseni biljka razvija seme. To je idealna prilika koju treba iskoristiti da bokvicu rasadite po bašti, gde god imate mesta, a možete je posaditi i u saksiji.

Jesenja priprema: 4 stvari koje SADA morate znati o začinskom bilju


Naravno, preporuka je da birate bokvice iz nezagađenog područja, udaljenog od puteva. Ukoliko ne možete da je prepoznate uvek možete da kupite seme i da se upoznate sa njom, kako bi je kasnije prepoznali u prirodi.

Ako se odlučite da je posadite u saksiju dovoljno je da sipate najobičniji supstrat i da okrunite grančice sa semenkama ili sipate kupljeno seme. Semenke je potrebno zatrpati sa slojem zemlje od 4-5 cm i zaliti. I to je sve. Biljke će vrlo brzo da rastu, a ne zahtevaju posebnu negu jer je ipak reč o korovskoj biljci koja je dosta otporna. Kasnije ih možete presaditi u svoju baštu.

Od sakupljanja šumskih plodova do unosnog biznisa


Bokvica je vrlo izdržljiva biljka, a neka istraživanja su pokazala da može da izdrži vrlo prometna mesta, poput staza, te je vrlo važna komponenta prilikom obnavljanja istrošenih travnjaka.

Možete je posaditi i u senci jer je vrlo tolerantna. Ima nešto veću potrebu za vlagom, a jedino što teško podnosi su kisela tresetna zemljišta i teško ćete je naći na planinskim travnjacima.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica