5 razloga za uzgoj crvene (mrtve) koprive

5 razloga za uzgoj crvene (mrtve) koprive

Na ovu biljku ste sigurno često nailazili, a da toga niste bili ni svesni. Karakteristična je za oblast Evrope i Azije, sada se već uveliko može naći i širom Amerike, te se može zaključiti da je u pitanju vrlo rasprostranjena vrsta. Ako posvetite više pažnje naredni put kada budete išli u šetnju, eto šanse da je vidite i uživo. To je jedna od onih biljaka koje kada vidite na slici, odmah je prepoznate, a da jednostavno niste znali kako se zove.

 

Mrtva kopriva - © Radenka Kolarov

Crvena mrtva kopriva je jedna od biljaka iz familije usnatica (Lamiaceae)

Formira se u vidu ranog zemljišnog pokrivača, sa raširenim, rombičnim listovima i nežno ljubičasto-roze cvetovima, te daje vrlo lep doprinos prolećnoj kompoziciji livade. Naziv „mrtva kopriva“ dobila je zbog fizičke sličnosti sa običnom koprivom, ali zapravo mrtva kopriva nema karakteristike obične koprive, te nema neprijatan miris i nema efekta „uboda“ pri dodiru.

Zašto treba da izađete i da je potražite? Postoji mnogo razloga, uključujući i ove:

1. Crvena mrtva kopriva (Lamium purpureum) je divlja, jestiva zeljasta biljka

Crvena mrtva kopriva je sasvim jestiva – možete jesti sve delove biljke. Ima blago travnati, donekle cvetni ukus, a crvenkasti vrhovi su čak i slatki. Može se koristiti u pripremi salata, supa, kao mešavina uz žitarice ili pak kao čaj. Generalno, možete je koristiti baš kao i bilo koju drugu zeljastu biljku. Takođe, može se fino samleti i koristiti kao začin, kao što biste koristili i druge dodatke jelima.

Najlakše ćete maksimalno iskoristiti njene nutritivne vrednosti tako što ćete je pojesti živu ili staviti u „smootie“ sa nekim voćem, kao na primer bananom, kako biste neutralisali ukus, a pritom dobili i znatno jaču dopunu ishrani.

Konzumiranje u vidu čaja može isto tako biti vrlo dobar način da iskoristite te vrednosti, s tim što imajte na umu da u velikoj dozi čaj ima laksativan efekat.

Crvena kopriva - © Radenka Kolarov


2. Crvena mrtva kopriva je veoma hranljiva

Biljka sadrži značajne nutritivne komponente. Predstavlja pravo obilje vitamina, naročito vitamina C, zajedno sa gvožđem i vlaknima, dok je ulje u semenju biljke prepuno moćnih antioksidanata.

3. Crvena mrtva kopriva ima brojna lekovita svojstva

Ova biljka je nadaleko poznata u medicini po svojim lekovitim svojstvima, jer se smatra da ima anti-inflamatorna, antibakterijska i antimikotična svojstva. Takođe je poznata i kao diuretik, adstringent i dijaforetik. Crvena mrtva kopriva je značajna i po uticaju na smanjenje simptoma alergija, gde zapravo njena protuminska i antibakterijska jedinjenja su trenutno predmet proučavanja, u pokušaju da se objasni razlog njenih lekovitih sposobnosti vezanih za alergije. Takođe može štititi osobe osetljive na alergije od sekundarnih infekcija grla i bronhija.

Listovi crvene mrtve koprive mogu se staviti na rane ili posekotine u cilju zaustavljanja krvarenja, a vitamin C i flavonoidi rade zajedno kako bi poboljšali imunološki sistem i borili se protiv infekcije. Istraživanje objavljeno 2007. godine u Haceptep univerzitetskom časopisu Farmaceutskog fakulteta u Turskoj (Hacepttepe University Journal of the Faculty of Pharmacy) utvrdilo je da je efikasna i protiv ešerihije koli (E. coli) bakterija i drugih. Dok su njena anti-inflamatorna svojstva su dokumentovana 2008. godine u poznatom časopisu Etnofarmakologija (Ethnopharmacology).


Iako nauka tek sada otkriva ove značajne činjenice, čini se da smo znali o koristima crvene mrtve koprive vekovima. Zapravo, u 17. veku, Nikola Kulpeper (Nicholas Culpepper) je imao nekoliko zanimljivih teza o svemu tome u svojoj knjizi pod naslovom Culpeper’s Complete Herbal: knjiga prirodnih lekova za drevne bolesti.”

Crvena kopriva u prirodi - © Radenka Kolarov


Kulpeper o crvenoj mrtvoj koprivi piše:

Ona čini čoveka veselijim, odvaja od melanholije, ubrzava duh, zaustavlja krvarenja u ustima i nosu; sa malo soli i sirćeta, postavljenim na modricu ili otok umanjuje njihov negativni efekat; ublažava bolove pri išijasiju, bolovima zglobova i tetiva. Takođe je vrlo efikasna pri lečenju rana i čireva; redukuje osećaj stresa i gušenja.

4. Crvena mrtva kopriva je od velike koristi pčelama i drugim korisnim insektima

Pčele naprosto vole crvenu mrtvu koprive. Ova biljka je vrlo važna za ova ugrožena stvorenja, upravo zato što je jedna od prvih koja cveta u proleće. Ako živite u umereno kontinentalnoj klimi, možete čak i u toku zime gajiti ovu biljku i na taj način obezbediti pčelama u proleće sigurnu ishranu.

5. Dekorativno svojstvo crvene mrtve koprive

U kombinaciji sa lancetastim listovima, zelene ili srebrnobele boje, nasuprot malim bledim ružičastim cvetovima i listovima – predstavlja zanimljivu dinamičnu scenu u bašti. Može da podnese i jaku senku, ali i vrlo sunčane položaje, te je time vrlo zahvalna za uzgoj. Takođe, možete je kombinovati sa raznim jednogodišnjim ili višegodišnjih cvetnicama u kontejnerima ili pak u dvorištu na otvorenoj površini.

Uzgojem crvene mrtve koprive ćete omogućiti uživanje svih ovih benefita i imaćete lak pristup svim ovim izvanrednim prednostima ispred vaših vrata.

Autor:  d.i.p.a. Radenka Kolarov

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica