U akciji „Posadi svoj hlad“ ukupno podeljeno 60. 000 sadnica

U akciji „Posadi svoj hlad“ ukupno podeljeno 60. 000 sadnica

U okviru akcije „Posadi svoj hlad“ koja uključuje besplatnu podelu sadnica jasena građanima i to sve u cilju povećanja šumskog pokrivača u našoj zemlji, ukupno je podeljeno 60. 000 sadnica koje će vremenom postati moćni prečiščivači vazduha. Realizovana je jesenja akcija koja je održana prošle godine i koju je naša ekipa propratila, dok je ovog proleća organizovana ponovna akcija. U svakoj od njih je podeljeno po 30.000 jasenova.

Foto:Wikipedia

Nova akcija podele sadnica na pomolu

Drveće je posađeno u 93 opštine. Kako kaže naš sagovornik, Predrag Ratić iz udruženja „Zeleni razvojni centar“ koje je pokretač navedene akcije, njihov cilj je posađenih milion sadnica. On je za naš portal naveo jednu lepu vest za sve one koji u prethodnim akcijama nisu preuzeli besplatnu sadnicu.

„Imamo da najavimo i jesenju akciju koja nam predstoji i koja će biti realizovana u prvoj polovini novembra. Takođe će se deliti beli jasen, s tim što će se količina sadnica povećati za 10 hiljada, te će ona u toj akciji iznositi 40 hiljada. Veoma smo zadovoljni odzivom građana kao i kompanija koje žele da učestvuju u akciji i svojim dorinosom finansiraju određen broj sadnica. Takođe apelujemo i na ostala preduzeća da se priključe akciji pošumljavanja“, rekao je Ratić za naš portal.

Nakon akcije se uvek traži jedna sadnica više

Naš sagovornik je objasnio kako funkcioniše princip podele sadnica.

„U odnosu na jesenju akciju nemamo više prijave građana, već prijave opština koje žele da učestvuju u akciji podele sadnica. Mi potom kontaktiramo privrednike iz tog kraja kako bi videli koje je od njih zainteresovan da finansira te sadnice. Nakon toga opština je dužna da preko lokalnih medija informiše građane o tome gde mogu da preuzmu sadnicu i u koliko sati. Podela sadnica se vrši u isti dan i sat u celoj Srbiji“, istakao je on.

Kako je rekao, najlepši primeri sadnje sadnica su oni gde se animiraju deca da sade drveće u školama i vrtićima. Kada oni svakoj od opština pošalju sadnice, 10 posto od njih treba da izdvoje za škole i vrtiće, i onda učiteljice i vaspitačice zajedno sa decom sade te sadnice.

On dodaje da sa ponosom može da kaže da se nakon svake od akcija, tražila jedna sadnice više.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica