Neverovatna moć prirode: Gde se i kako koristi SMOLA?

Neverovatna moć prirode: Gde se i kako koristi SMOLA?

 Neverovatna moć smole - © Pixabay

Široka lepeza primene smole kroz istoriju govori o veličini njenog značaja za ljude: od vidanja rana i verskih obreda, preko baklji do proizvodnje sapuna, pa čak i nakita.

Smola je ugljovodnična materija koju luče uglavnom četinari, kako bi se zalečili od povreda i zaštitili od napada insekata i patogena.

Naime, smola ometa širok spektar biljojeda, insekata i patogena, dok isparljiva fenolna jedinjenja mogu da privuku dobre insekte poput parazitoida koji se hrane drugim insektima ili grabljivice koje jedu biljojede koji napadaju biljku.

Sekundarno, smole nastaju pod uticajem nadražaja, a najveći deo svetske proizvodnje dobija se grebanjem površine drveta iz kojeg počne da curi smola koja se sakuplja i prerađuje.

Međutim, kada smola curi iz drveta, ona menja svoja svojstva. Zbog isparavanja eteričnih ulja prelazi vrlo brzo u gusto stanje, a takođe i oksidira što izaziva tamniju boju.

Čvrsta smola može da se dobije i drugim putem, kada se destilacijom uklone isparljivi terpeni. Reč je o transparentnoj masi sa blago žutom ili smeđom bojom, bez mirisa ili sa blagim mirisom terpentina. Ona se ne topi u vodi ali je rastvorljiva u alkoholu, vrućim masnim uljima i esencijalnim uljima. U tečno stanje može da pređe pod uticajem toplote.

Ljudska upotreba prirodnih, biljnih smola ima veoma dugu istoriju koju je u drevnoj Grčkoj dokumentovao Teofrast, a u starom Rimu Plinij Stariji. Upotreba smole je posebno poznata kroz verske obrede kao tamjan i mirta, koji su bili cenjeni još u starom Egiptu. Tamjan je zapravo aromatična smola koja se dobija iz drveta Boswellia koje raste u Aziji  i Africi.

Zbog svoje visoke zapaljivosti, smola se ranije koristila za proizvodnju baklji.


Fosilna smola, koju zovemo ćilibar, koristi se u izradi nakita.

U slikarstvu se koristi terpentin, tečna smola ili smolasto ulje koji se dobija od zimzelenih vrsta drveća, kao što su bor, ariš, jela i smrča.

Prirodne smole se koriste za proizvodnju boja, sapuna, lepka, parfema. One tvrđe se koriste  za proizvodnju boja i cementa, dok se meke, koje sadrže eterična ulja, koriste u proizvodnji lekova.


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica