Dodeljeno 40 miliona za pošumljavanje

Dodeljeno 40 miliona za pošumljavanje

 Od ukupno 70 miliona dinara namenjenih za pošumljavanje, lokalnim samoupravama je dodeljeno 40 miliona za nabavku sadnica i izvođenje radova.

Šuma - © Pixabay

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan o predstavnici 12 gradova i opština u Srbiji potpisali su ugovore o dodeli 40 miliona dinara iz Zelenog fonda za pošumljavanje.

Na Konkurs Ministarstva prijavljeno je 14 projekata lokalnih samouprava, a sredstva su dodeljena opštinama Požega, Bela Crkva, Doljevac, Golubac, Kučevo, Raška, Stara Pazova, Pirot, Šabac, Kikinda, Kraljevo i beogradskoj opštini Palilula.

Sredstva su planirana za nabavku sadnica i izvođenje radova za pošumljavanje zemljišta autohtonim vrstama drveća i žbunja na zemljištu u nadležnosti lokalnih samouprava.

Žirevi su nedovoljno iskorišćeni plodovi šume

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan istakao je da je pošumljavanje jedan od glavnih stubova politike koju vodi resorno ministarstvo i jedan od načina ublažavanja klimatskih promena.

Trivan je naveo da je ove godine za pošumljavanje opredeljeno ukupno 70 miliona dinara od čega je 40 miliona dinara dodeljeno lokalnim samoupravama čiji su projekti ispunili uslove na javnom konkursu.

„Ovo je prilika da nam životna sredina bude bolja i da lokalne samouprave pametno utroše 40 miliona dinara, uz stručni nadzor fakulteta i instituta koji se bave time. Nema važnijeg posla od pošumljavanja za budućnost naše dece i mi nećemo stati na ovome, tek započinjemo ovu priču“, naglasio je Trivan.


Reciklažom jedne tone stare hartije sačuva se 17 stabala

Ministar je dodao da je oko 40 odsto centralne Srbije pod šumom, a da najmanje šuma ima u Vojvodini – svega sedam odsto.

Trivan je pozvao sve gradove i opštine u Srbiji da pripreme projekte za pošumljavanje i da se jave na sledeći konkurs koji će Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kako kaže, raspisati na proleće.


Predsednik beogradske opštine Palilula Aleksandar Jovičić zahvalio je u ime lokalnih samouprava na dodeljenim sredstvima Zelenog fonda i istakao da ta opština ima izuzetnu saradnju sa Ministarstvom.

„Vrata ministra Trivana su uvek otvorena za sve naše ideje, a uvereni smo da zajedničkim snagama i delovanjem možemo mnogo toga da uradimo u oblasti zaštite životne sredine“, naveo je Jovičić.


Planirano pošumljavanje Ade Huje

Jovičić je rekao, planirano je da se na opštini Palilula pošumi nekoliko lokacija među kojima je Ada Huja koja, ističe Jovičić, ima potencijal da postane nova zelena oaza Beograda.

Dodao je i da treba ozeleneti oko 300 kvadratnih kilometara na levoj obali Dunava.

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić istakao je da za taj grad važna svaka akcija u oblasti ekologije, te da će dobijenih četiri miliona dinara grad utrošiti da sa 800 sadnica obnovi i proširi drvored u centru Pirota, kao i da se na 32 hektara zasadi oko 25.000 sadnica.

Šta je potrbno za dobar roštilj? -Ćumur nastaje teškom mukom

Prema rečima predsednika opštine Raška Ignjata Rakitića ta opština je dobila 7,5 miliona dinara koji će biti iskorišteni za ozelenjavanje oko 40 hektara goleti oko Raške.

„Opština Raška se trudi da vodi računa o očuvanju životne sredine, a za sve što radimo u poslednje vreme imamo veliku pomoć i podršku ministra Trivana“, naglasio je Rakitić.

Predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić zahvalio je Ministarstvu na dodeljenim sredstvima i rekao da je to „lepa stvar“ za tu opštinu na čijoj teritoriji, kaže, više od 30 godina nije zasađeno nijedno drvo.

„Mnogo šuma nestalo je zbog nesavisnih ljudi, a zahvaljujem svima koji su nam omogućili da se to promeni i da zasadimo stabla“, rekao je Ljubić.

Izvor: Tanjug

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica