Ugašeno 43.000 poljskih farmi svinja – Nestašica svinjetine na pomolu!

Ugašeno 43.000 poljskih farmi svinja – Nestašica svinjetine na pomolu!

Broj uzgajivača svinja u Poljskoj nastavlja da se smanjuje zastrašujućom brzinom. Ova slika je slična širom Evrope gde su glavni uzroci za smanjenje stočnog fonda  afrička svinjska kuga i rastući troškovi. Sve to dovodi kapacitete za proizvodnju svinja do bankrota. Ovo je navela poljska poljoprivredna komora Velike Poljske u otvorenom pismu upućenom poljskoj vladi.

prasići u toru

Sadašnju krizu ne treba doživljavati kao privremenu pojavu. Naprotiv, to bi mogao bude početak velikog trenda opadanja proizvodnje svinja i svinjskog mesa, saopštila je poljoprivredna komora.

43.000 poljskih farmi je ugašeno

Od početka 2022. godine likvidirano je čak 43.000 poljskih farmi. Čak i neka poboljšanja u situaciji Afričkom kugom svinja nisu uspela da preokrenu negativan trend gašenje poljskih farmi.

Poljske veterinarske službe su 2021. registrovale 124 slučajeva Afričke kuge. Od početka oktobra, ova cifra se dosta smanjila. Međutim, kuga i dalje negativno utiče na proizvodnju svinjskog mesa u Poljskoj. Od početka godine, 86.022 svinja su ubijene jer su bile zaražene Afričkom kugom svinja.

Smanjenje profitabilnosti

Poljoprivredna komora Poljske upozorila je da neki farmeri ostaju u poslu kako bi ispunili obaveze preuzete u okviru vladinog programa subvencionisanja. S druge strane, većina farmi sa manje od 400 do 500 svinja pravi gubitke usled rastućih troškova proizvodnje i logistike.

Nestašica svinjskog mesa na pomolu

Smanjenje populacije svinja u Evropi moglo bi da izazove nestašicu svinjskog mesa na regionalnom tržištu. „Proizvodnja svinja širom Evrope – osim Španije, opada, što ograničava ponudu“, saopštila je poljoprivredna komora. „U isto vreme, zalihe svinjskog mesa koje nisu izvezene u Kinu su na izmaku.

Ovakva situacija može dovesti do nestašice svinjskog mesa na policama mnogih supremarketa, a samim tim i do viših cena mesa. Problemi uzgajivača svinja bi na kraju mogli pogoditi klanice i fabrike za preradu mesa.

Skupi veterinarski pregledi

Pored toga, poljoprivredna komora je izrazila zabrinutost zbog povećanja tarifa vezanih za veterinarske inspekcije. Procenjuje se da su nova pravila koja su stupila na snagu prošlog meseca izazvala skoro desetostruko povećanje troškova.


„Trenutna nestabilna ekonomska i politička situacija čini takav korak neopravdanim i iracionalnim“, saopštila je poljoprivredna komora. „Male farme svinja, kao i one koje kolju svinje za sopstvenu potrošnju, izgleda da su najugroženiji pred ovim izazovom.“

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica