U kojoj zemlji krave daju najviše mleka?

U kojoj zemlji krave daju najviše mleka?

Dok se naša zemlja već godinama bori sa niskim premijama u sektoru mlekarstva, pa samim tim i proizvodnja mleka opada, u nekim zemljama se godišnje u proseku proizvode 11.140 litara mleka. Što bi značilo da jedna krava u proseku može da da 30 litara mleka dnevno.

Krave koje daju najviše mleka - © Julijana El Omari/Agromedia 

Prema nekim istraživanjima i informacijama iz Poljoprivredne stručne službe Srbije sastavili smo listu zemalja koje u proseku tokom godine proizvode najveću količinu mleka. Ove 6 zemlje imaju najmlečnije krave u svetu.

1. Izrael

U proizvodnji mleka po grlu, Izrael je već više godina na prvom mestu u svetu. Naime, prosečna krava u ovoj zemlji daje oko 11.140 litara mleka, odnosno preko 30 litara dnevno. Tehnološke inovacije su, takođe, povećale performanse. Neki poljoprivrednici u ovoj zemlji uspeli su da udvostruče svoju proizvodnju korišćenjem sistema Afimilk da bi poboljšali svoju genetiku stoke, zdravstvenu zaštitu životinja i sistem za praćenje mleka.

2. Kanada

Prosečna proizvodnja mleka u ovoj zemlji je 9500 litara. Kanađani s pravom više pažnje obraćaju i mnogo više ulažu u svoju hranu i u njen proces proizvodnje. Pored toga što je jedna od zemalja sa najvećom količinom mleka koje se proizvode u toku jedne godine ona ne sadrži ni veštačke hormone. Farmeri u ovoj zemlji strogo vode računa o tome.

Krave koje daju najviše mleka - © Pixabay 

3. Sjedinjene Američke Države

U ovoj zemlji prosečna proizvodnja mleka za godinu dana je 8880 litara. Tokom poslednjih pedeset godina, mlekarstvo u ovoj zemlji je postalo intenzivnije. Holštajn frizijska, najčešće rasa u SAD-u (kao i u EU i Velikoj Britaniji), uzgaja se kako bi proizvela veće količine mleka.

Proizvodnja mleka po kravi više je nego udvostručena u proteklih 40 godina. U SAD, prosečna mlečna krava proizvodi više od sedam galona mleka dnevno. Ako je proizvodila samo dovoljno da nahrani tele, kravlje mleko bi proizvodilo samo jedan galon mleka dnevno.

4. Danska

U Danskoj prosečna godišnja proizvodnja mleka iznosi 8110 litara. U ovoj zemlji najpoznatije je dansko crveno govedo, takođe poznato kao i Crveni Danac, je glavna rasa stoke u severnoj Evropi. U Danskoj postoji 42.599 krava koje imaju ovaj pedigre. Dansko crveno govedo je izvezeno u mnoge druge zemlje i korišćeno je za poboljšanje i formiranje mnogih lokalnih rasa.

Krave koje daju najviše mleka - © Pixabay 

5. Holandija

Prosečna proizvodnja mleka u Holandiji je 7570 litara. Strategije hranjenja krava u Holandiji su jedinstvene. Na svakoj većoj farmi, hranilice sa koncentratima pružile su dodatak u ishrani. Svaka krava ima ugrađen čitač koji šalje određene informacije proizvođaču. Svaka životinja dobija koncentrat na osnovu proizvodnje mleka i u kojoj se fazi laktacije nalazi. 

6. Nemačka

Prosečna proizvodnja mleka u Nemačkoj je 6760 litara. Stočarska proizvodnja u Nemačkoj ima dugu tradiciju, dobro je organizovana i u sektoru uzgoja ima puno iskustva. To uključuje osemenjivanje na farmama, proizvodnju mleka i klanje. Osnova za efikasno upravljanje farmama krava u Nemačkoj podrazumeva visoke standarde performansi i kvaliteta ispitivanja mleka i mlečnih goveda. U matičnim knjigama registrovano je oko 2,6 miliona grla stoke i 3,5 miliona krava je registrovano za snimanje mleka.

Krave koje daju najviše mleka - © Pixabay 

Na začelju kolone su Poljska sa prosečnom proizvodnjom od 4320 litara i Rusija u kojoj se u proseku proizvede 3120 litara

Mlekarstvo u Srbiji je pojedinačno najveći korisnik budžeta. Očigledno da  ovaj sektor u Srbiji ne funkcioniše kako bi trebalo. Najviše je podržan, ali ima najlošije rezultate. Što očigledno ukazuje da mere ili ne targetiraju prave probleme ili ih rešavaju na pogrešan način. Nažalost i mnoge farme koje se bave ovom vrstom proizvodnje jedva uspevaju da se izbore za svoje mesto na tržištu.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica