STOČARSTVO Kolubarskog okruga: CENE kao faktor opstanka

STOČARSTVO Kolubarskog okruga: CENE kao faktor opstanka

Uz voćarstvo, stočarska proizvodnja je vodeća grana poljoprivrede u Kolubarskom okrugu. Ovdašnji stočari poznati su odgajivači kvalitetnih muznih krava, tovnih teladi i bikove, ovaca sjeničke pramenke.


Međutim, prema izveštaju Regionalne privredne komore Valjevo za 2022. Godinu stočarska proizvodnja u Kolubarskom i Mačvanski okrugu je u padu, a  ”najdrastičnije promene dešavaju se u govedarstvu, pre svega u proizvodnji mleka i tovu goveda, kao i u svinjarskoj prozvodnji”.

”Kada govorimo o mleku na teritoriji Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga, mlekare su otkupile približno 130 miliona litara mleka. Otkupljeno mleko nije samo sa naše teritorije već i Vojvodine i Beograda gde je opet problem gašenja velikih farmi. Sa druge strane, po izveštajima sa terena, broj muznih grla u poljoprivrednim gazdinstvima naša dva okruga, se drastično smanjuje”, navodi se u izveštaju o privrednim kretanjima na području Regionalne privredne komore Valjevo.

Vidosav Čitaković iz mioničkog sela Gornji Mušić, jedan od najboljih stočara u kolubarskom kraju, kaže da je sve teže opstati u govedarstvu. Čitakovići se godinama bave mlečnim govedarstvom. Na farmi je 45 grla goveda od kojih 20 muznih krava. Trenutno mlekarama svakoga dana predaje 300 litara mleka.

”Samo ako neko sluša lepu priču ovo su bolji dani. Međutim, sve nam je gore. Šta nam rade, ne znam? Ne možeš da budeš pametan. Okrenu te dok se okreneš. Te dignu cenu, te vrate. Repromaterijal poskupi, kad prođe setva pojeftini. Rade svašta. Dva, tri meseca otkupna cena mleka je bila dobra, 75 dinara, pa su onda napravili nestašicu, uvezli  mleka i vratili cene nakaradno. Premija navodno povećana, ali nam još nije isplaćena. Međutim, kada je premija povećana za četiri dinara, mlekare su skinule cenu za taj iznos. Meni mleko plaćaju po 60 dinara, odličan kvalitet, premija će biti 19 dinara ali nismo je naplatili”, kaže Čitaković.

Mlečnim govedarstvom se bavi i Dragan Ikić iz Babine Luke kod Valjeva. Ima 11 muznih krava, a sa otkupnu cenu mleka navodi da ne može da bude nezadovoljan.

”Dobro je, redovno je plaćanje. Nama seljacima nikad niko neće ugoditi. Ruku na srce, moram da budem realan. Bilo je 72 dinara plus 10 dinara premije, a kako je država podigla pet dinara premiju cena je malo pala. Sada su još podigli a cena je spala. Ali, ja dobijam 52 dinara za litar, redovno plaćaju i ja sam prezadovoljan”, smatra Ikić.


Kada je u pitanju ovčarska proizvodnja, u proteklih desetak godina u Kolubarskom kraju došlo je do  jednog zamaha, kada su se poljoprivredni proizvođači opredeljivali da im ova grana poljoprivrede bude osnovni izvor prihoda na gazdinstvu. Međutim, u poslednje dve godine a i od pojave virusa korona, došlo je do staganacije brojnog stanja.

Procenjuje se da na pašnjacima u ovom delu Srbije trenutno pase oko  120.000 grla ovaca različitih kategorija. Po oceni doktora stočarstva Radosava Vujića, ukoliko se izuzme sjenički kraj, Kolubarski okrug je po brojnosti i kvalitetu odgajenih grla ovaca među prva tri u Srbiji. Ali, kao jedan od problema u ovog grani stočarstva vidi cenu žive vage jagnjadi i neorganizovani otkup.

”Trenutna cena jagnjadi je 340 – 350 dinara žive vage, što kada saberete koliko košta gajenje jednog jagnjeta koje da bi dostiglo telesnu masu od neka 32 kilograma treba da pojede 70 do 80 kilograma koncentrata to znači da trenutno nije ekonomski isplativo. Međutim, zahvaljujući subvencijama koje proizvođači dobijaju za umatičena grla, to nekako ”pliva”. Ali, ukoliko ovako nastavi mislim da ćemo možda nažalost u nekim narednim godinama imati i pad ovčarske proizvodnje”, smatra Radosav Vujić, savetodavac u Poljoprivrednoj savetodavnoj i stručnoj službi u Valjevu.


 

 


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica