STOČARSTVO: 41. izložba priplodnih goveda simentalske rase Kolubara 2023 u Lajkovcu

STOČARSTVO: 41. izložba priplodnih goveda simentalske rase Kolubara 2023 u Lajkovcu

Stočari iz kolubarskog kraja već godinama dokazuju da su u samom vrhu govedarske proizvodnje u Srbiji pa i šire. Da po kvalitetu i produktivnosti, odgajenih priplodnih grla simentalske rase, mogu da pariraju kolegama u regionu i Evropi i ove godine je pokazala 41. izložba priplodnih goveda simentalske rase Kolubara 2023 u Lajkovcu.

41. izložba priplodnih goveda simentalske rase Kolubara 2023 u Lajkovcu

 

Na farmi mladog stočara Milana Milakovića iz mioničkog sela Mratišić odgojena je najbolja krava u ovom delu Srbije – krava Lana, koja je ponela titulu apsolutne šampionke ovogodišnje izložbe krava u Lajkovcu. Milaković je ponovio prošlogodišnji uspeh i ovaj peha dodao bogatoj kolekciji dosadašnjih osvojenih priznanja sa regonalnih i nacionalnih izložbi goveda.

Krava Lana je domaćinstvu Milakovića za 305 dana u proseku dala 7.079 litara mleka, sa 4,01 procentom mlečne masti. U laktaciji maksimalno daje 8.229 litara mleka, sa 4,03 procenta mlečne masti.

Po oceni žirija Milaković je na izložbu izveo najbolju kolekciju prvotelki.  Njegova Jagoda bila je najbolja među prvotelkama, dok je Rubi trijumfovala u konkurenciji junica.

”Uspeli smo na veoma teškoj i sušnoj godini, kakva je bila prošlogodišnja, da održimo kondiciju i brojnost grla na farmi, čak smo i povećali manji broj. Bez visoke proizvodnje po grlu trenutno u stočarstvu nema nikakve računice. Sa proizvodnjom koju imam ja ne mogu da se žalim.  Pojedina grla daju i preko 10.000 litara mleka u laktaciji i tu ima neke matematike”, kaže Milaković.

Kako dodaje, zbog količine mleka koju predaje, što je u zavisnosti od perioda laktacije mesečno 25.000 do 30.000 litara, ima i malo bolju otkupnu cenu.

”Međutim, što se tiče malih proizvođača, po meni oni su u neizlaznoj situaciji, jer pre svega zbog male količine mleka prinuđeni su da to mleko daju po niskoj ceni”, smatra naš sagoornik, na čijoj farmi je oko 80 grla od kojih je trenutno tridesetak na muži.


izložba priplodnih goveda

Izložba priplodnih goveda-najkvalitetnije krave i proizvođači

Žiri je za najkvalitetniju kravu proglasio Maru, odgajenu u štali Poljoprivredne škole u Valjevu, dok je Vidosav Čitaković iz Gornjeg Mušića kod Mionice nagrađen za najbolju kolekciju krava. Priznanje za najboljeg stočara sa teritorije opštine Lajkovac otišlo je u ruke Zorice Milić iz Jabučja, dok je za najvećeg proizvođača mleka proglašena farma Aleksandra Jevrića, takođe iz Jabučja.

Predsednik žirija, dr Vlada Pantelić iz Instituta za stočarstvo u Zemun Polju kaže da je Kolubarski okrug već decenijama u vrhu, kada je u pitanju kvalitet simentalske rase goveda, a samim tim i proizvodnje, te da je za sve koji se bave govedarstvom velika satisfakcija, da se na jednom mestu, kao što je izložba u Lajkovcu, nađu najbolji proizvođači.


”Mislim da bi pojedini proizvođači iz ovog kraja, a posebno farma Milaković, mogla da nađe svoje mesto i na nacionalnoj izložbi goveda u Nemačkoj a ne samo na regionalnaoj izložbi u Lajkovcu. To je ono što ističe ove farmere i govedarsku proizvodnju Kolubarskog okruga. Da mi imamo proizvođače koji se na svojim imanjima bave intenzivnom proizvodnjom u govedarstvu, koji gaje grla vrhunske gentike, odgajaju ih u dobrim uslovima i siguran sam i da sa adekvatnom ishranom postižu kondiciju koju smo videli na ovoj izložbi”, smatra dr Vlada Pantelić.

izložba priplodnih goveda


 

Obzirom kakva je godina i kroz kakve su sve probleme stočari prolazili, najpre od drastičnog smanjenja cene mleka, negde čak na 20 -30 dinara, a zatim i smanjenja otkupa gde su pojedini proizvođači kako bi smanjili količinu za 20 odsto koliko su im mlekare odredile morali ranije da zasušuju grla i da ih lošije hrane, kako bi predali zadatu količinu mleka, možemo biti zadovoljni, smatra Nikola Radulović, direktor Centra za poljoprivredu u Lajkovcu.

”Ono što može da nas raduje, jeste da je ove godine na izložbi bilo duplo više junica nego prošle godine. To znači da su one sledeće godine prvotelke, a posle i krave. Bio je problem i ja sam se prošle godine jednostavno plašio za naše stočarstvo, kada sam  video koliko malo junica imamo. Međutim, sada su se proizvođači stabilizovali, počili su redovno da dobijaju regrese za priplodna grla, mlekare su se stabilizovale iako nisu puno povećavale cenu mleka i to je rezultat današnjeg skupa. Sigurno da može i mnogo bolje. Treba da preko svih službi koje rade dobijamo kvalitetne bikove i da u budućnosti imamo još kvalitetniji priplodni podmladak”, rekao je Radulović.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica