Mlečno govedarstvo – za neke težak posao, a nekome sigurna zarada

Mlečno govedarstvo – za neke težak posao, a nekome sigurna zarada

Iako težak i mukotrpan posao na kome su se mnogi opekli, mlečno govedarstvo ipak je primamljivo za neke poljoprivrednike. Boža Divnić iz valjevskog sela Beomužević u ovoj grani poljoprivrede našao je perspektivu. Decenijama uz voćarsku uspešno se bave i stočarskom proizvodnjom. Trenutno je na farmi ima preko 20 grla od čega 16 muznih krava pretežno simentalske rase, a ima i crno–belog holštajna.

Mlečno govedarstvo - © Agromedia 

Trenutni prosek po kravi na ovoj farmi je 20 litara mleka ekstra klase. Veću količinu mleka očekuje kada bude završio novi objekat čija izgradnja je u toku.

„Ovde bi bilo i više muznih krava, međutim, problem su cene pa mnogi nisu našli veliku računicu u mlečnom govedarstvu. I pored svega mi smo pre nekoliko godina rešili da proširimo proizvodnju i podignemo novi savremeni objekat. Nadamo se da ćemo uspeti uskoro da ga završimo i uselimo. U njemu će moći da bude smešteno 20 muznih krava, a pod jednim krovom će biti mešaona za hranu, laktofriz za mleko, prihvatilište za telad. To će nam olakšati rad a procena je da će dnevna proizvodnja mleka biti do 500 litara”, kaže naš sagovornik.

Prema projektu do sada je u izgradnju nove farme uloženo 4,2 miliona dinara a za završetak radova potrebno je još oko milion dinara. Neophodno je uraditi vezove, izmuzište, podove.

„Ja sam bio veliki proizvođač maline, na preko 2 hektara, ali je došlo do pada proizvodnje. Međutim radosniji sam kada u našu kuću svaki dan uđe neki dinar. Recimo ako dnevno dobijete 4.000 dinara od mleka pa tako 30 dana onda je lako izračunati koliki je taj novac. Iako se možda nekome čini da to nije puno, ali je to siguran novac, dok kod druge proizvodnje ako se desi vremenska nepogoda ona može sve da uništi. Ovako ja u štali imam živo grlo koje može da donese izvesnu sumu novca pa da premosti troškove u domaćinstvu”, kaže Divnić.

Mlečno govedarstvo - © Agromedia 

Divnić je i jedan od 160 članova Udruženja odgajivača goveda simentalske rase ’’Kolubarski simentalac’’, koje okuplja odgajivače mlečnih goveda iz sela Kolubarskog okruga.


„Mlečno govedarsto je izuzetno zahtevan posao u kome učestvuju svi članovi porodice i ovde je upravo reč o gazdinstvima koja žive od proizvodnje mleka. Ovde se radi o skoro 2.000 muznih grla simentalske rase gde se po jednom grlu na godišnjem nivou proizvede oko 5.000 litara mleka. Ako uzmemo proizvodnju od 10 miliona kilogrma mleka i premiju od sedam dinara po litru dobije se cifra od 70 miliona dinara, i tu dodajte prosečnu cenu mleka od 30 dinara dođe se do 300 miliona dinara, što nisu mala sredstva koja se od ove proizvodnje sliju u naš kraj”, kaže Nenad Jovančić, sekretar Udruženja odgajivača goveda simentalske rase „Kolubarski simentalac”.

Mlečno govedarstvo - © Agromedia

Slobodan Milošević, predsednik ovog Udruženja, koje je osnovano pre šest godina, kaže da su njihove aktivnosti pre svega usmerene na edukaciju proizvođača, zatim posete sajmovima, izlaganje grla na izložbama, druženja i razmena iskustava među proizvođačima.


„Ako me pitate da li sam zadovoljan radom Udruženja rećiću vam da nisam. Treba više da radimo, treba nam više ideja. Problem je što smo svi zauzeti na svojim gazdinstvima i imamo puno obaveza. Ipak ne bi mogli ovako da funkcionišemo da nema podrške Zemljoradničke zadruge „ZOON” iz Valjeva. Mi imamo konkurnciju kada su u pitanju stočari iz Zapadnih zemalja, ali se moramo boriti ako ne što se tiče količine proizvdenog mleka onda moramo pobediti na kvalitetu. Znači moramo proizvesti mleko istog ako ne i boljeg kvaliteta uz proizvodnju zdravije hrane kako bi parirali kolegama iz drugih zemalja”, smatra Milošević.

Mlečno govedarstvo - © Agromedia


Na kraju 2016. godine na farmama u Kolubarskom okrugu bilo je 13.000 umatičenih muznih krava od čega je 12.200 simentalske rase, a ostalo je crni ili crveni holštajn. Prem ovim podacima Kolubarski okrug je drugi u Srbiji po broju kvalitetnih umatičenih grla.

„Na ovom području iz godine u godinu se poveća broj kvalitetnih gajenih krava što ujedno govori da su i proizvođači shatili ali i da su sigurni da i Vlada Republike Srbije i ministarstvo poljoprivrede prati ovu tešku proizvodnju. Inače i dalje kod proizvođača vlada veliko interesovanje za nabavkom priplodnih grla koja pre svega mogu da kupe na našem terenu a ne da idu u druge krajeve Srbije, što je takođe veoma značajno”, kaže Slavica Petrović, stručni saradnik za stočarstvo Poljoprivredne stručne i savetodavne službe Valjevo.

Autor: Dejan Davidović

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica