Srpski živinari imaju veliki potencijal PROBOJA na evropsko tržište!

Srpski živinari imaju veliki potencijal PROBOJA na evropsko tržište!

Srpski proizvođači peradi beleže uspeh i rast proizvodnje tokom proteklih godina. Sudeći po razvoju situacije, domaći proizvođači imaju ozbiljan potencijal za izvoz živine u EU.

Pristup evropskom tržištu živine mogao bi efektivno da udvostruči srpsku proizvodnju peradi

Živinarska proizvodnja u Srbiji napreduje, rekao je za lokalni kanal AgroTV Ivan Stanojlović, predsednik Udruženja živinara Srbije. Dok je virus afričke svinjske kuge napravio pustoš u industriji uzgajanja svinja, uzgajivači živine rade izuzetno dobro.

Uzgajivači živine trenutno gotovo u potpunosti zadovoljavaju potražnju na domaćem tržištu. Da bi dobio novi podsticaj za razvoj, sektor treba da otkrije izvozni potencijal, smatra Stanojlović.

Tehnološka spremnost

„Najveći problem je što mi kao industrija trenutno nemamo ovlašćenje da izvozimo pileće meso, piliće ili jaja u Evropsku uniju“, rekao je Stanojlović i dodao da Udruženje ulaže mnogo truda da dobije zeleno svetlo za prodaju živinarskih proizvoda evropskim kupcima, uključujući i saradnju sa srpskim Ministarstvom poljoprivrede.

„Verujem da smo tehnološki već spremni za Evropu, a s obzirom na to da su naši prehrambeni proizvodi pristupačniji, možemo da budemo i cenovno konkurentni“, rekao je Stanojlović.

Proizvodnja beleži rast

Otvaranje evropskog tržišta za srpske živinare skoro bi udvostručilo srpsku živinarsku proizvodnju, ocenio je Stanojlović. Koristi će imati i država, koja će zaraditi od dodatnih poreza i zaposliti više radne snage na novim živinarskim farmama.

U 2022. godini, proizvodnja živine u Srbiji iznosila je 116.000 tona, što je 4% više u odnosu na prethodnu godinu i 7,3% više od petogodišnjeg proseka, procenilo je Ministarstvo poljoprivrede Srbije.

Prošla godina je bila teška za srpsku živinarsku industriju, ali poslednjih meseci stvari se postepeno stabilizuju, rekao je Stanojlović i objasnio da su troškovi proizvodnje počeli da padaju, a u industriji se nadaju da će poslovanje za sada ostati održivo.


Potreba za promenama

Iako pregovori o ovom pitanju traju već nekoliko godina, Srbija tek treba da bude uvrštena na pozitivnu listu zemalja koje ispunjavaju uslove za izvoz živinskog mesa u EU.

Udruženje živinara Srbije je 2021. godine saopštilo da je Srbija dobila tehničko odobrenje za izvoz pilećeg mesa u EU, pošto su sve pripreme završene. Međutim, nije se očekivalo da će stvarne isporuke početi uskoro, jer su postojale neke „prepreke na putu“ i zemlja tek treba da uskladi svoj zakonodavni okvir sa evropskim veterinarskim propisima.


Izvor: Poultry World

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica