Upoznajte ovce pre nego što počnete da ih gajite

Saveti za početnike: Upoznajte ovce pre nego što počnete da ih gajite - © Agromedia

Učenje i razumevanje kako ovce reaguju na svet oko sebe može da vam pomogne da bolje upravljate svojim stadom.  Kakav vid, sluh, njuh, dodir i čulo ukusa imaju ovce?

Čulo vida

Što se tiče vida, ovce nemaju baš najbolji opseg vidljivog polja, ali vid im je najbolji kada im je pognuta glava, odnosno kada pasu.

Naime, ovca ima oči koje su postavljene sa strane glave. To im omogućava da mogu da vide sve oko sebe dok pasu, a imaju periferni vid i do 300 stepeni. Međutim, imaju prilično lošu percepciju dubine i ne mogu dobro da vide direktno ispred svojih noseva.

Još jedna zanimljiva činjenica za vlasnike ovaca je da, ako ovci priđete direktno iza leđa, takođe neće moći da vas vidi. Zato je preporuka da joj tiho govorite dok prilazite sa te strane, kako ne bi pomislila da ste pretnja.

Čulo sluha

Ovce imaju odličan sluh i zapravo od njega zavise, jer sa sluhom nadoknađuju svoj slabiji vid. Kao i mnoge životinje, ovce  imaju daleko veći raspon sluha od ljudi, što ih čuva od životinja koje su predatori. Ovce mogu čak i pojedinačno pokretati uši da bi mogle da pokupe različite zvukove.

Imajte na umu da glasne i bučne sredine nisu dobre za ovce. To ih ekstremno uznemirava i dovodi u stanje stresa, što se odražava na njihovo raspoloženje i na produktivnost mleka.

Čulo mirisa

Ukoliko ovce vodite na ispašu primetićete da pomirišu svaki list pre nego što ga pojedu.

Ovnovi koriste svoj oštar miris da bi pronašli ovcu za paranje. Zahvaljujući mirisu majka može da prepozna svoje jagnje – najpre po amnionskoj tečnosti, a potom po mirisu svog mleka na jagnjetu.

Saveti za početnike: Upoznajte ovce pre nego što počnete da ih gajite - © Agromedia

Dodir i čulo ukusa

Njihovo čulo ukusa prilično je slično našem: predstavlja način da znaju da li je hrana koju će jesti dobra ili ne. Ukoliko obratite pažnju na ovce dok su na pašnjaku, primetićete da će prvo krenuti na određene biljke. To je jednostavno zato što one za njih imaju dobar ukus.

Što se tiče dodira, ovčija vuna im ne pruža puno mogućnosti za dodir. Međutim, jagnje i ovca traže kontakt telom, kao važan deo vezivanja.Takođe, jagnje će se noću priviti uz majku.

Najčešći tip dodirivanja ovaca je njihovim nosevima. Pazite na svoje ovce kada vide nešto novo. One će ispružiti vrat kako bi namirisale predmet, a zatim, ako im se učini da je sve u redu,  želeće da ga dodirnu nosem.

Saznanjem na koji način ovce reaguju na svet oko sebe, imaćete osećaj da ste više u skladu sa svojim stadom, a to je osećaj koji će vam pomoći da bolje razumete svoje stado i bolje reagujete u mnogim situacijama.

Izvor: Hobby farms

Komentari