Saopštenje za javnost “Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja”

Saopštenje za javnost “Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja”

Sinoć je održan prvi skup proizvođača mleka novoosnovanog “Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja”.

"Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja"

Predsednik “Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja” je proizvođač mleka Slobodan Vidojević iz sela Bresnica, grad Čačak. Potpredsednik Udruženja je proizvođač mleka Ivan Pavlović iz sela Obrva, grad Kraljevo. Predsednik skupštine Udruženja je proizvođač mleka Aleksandar Jovanović iz sela Miločaj, grad Kraljevo.

Osoba zadužena za odnose sa javnošću i medijima kao i promocijom na društvenim mrežama Udruženja je proizvođač mleka Predrag Veljković iz sela Pekčanica, grad Kraljevo.

Udruženje je kao grupa nezadovoljnih proizvođača mleka posle skupa u selu Guberevac i blokade Ibarske magistrale u Mrčajevcima poslalo zahteve Ministarstvu poljoprivrede i tražilo prijem kod ministarke poljoprivrede Jelene Tanasković. Na taj poslati mejl do danas odgovora nije bilo.

"Udruženje proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja"

“Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja” sinoć je jednoglasno odlučilo da se zahtevi ponovo pošalju Ministarstvu poljoprivrede i zatraži prijem kod ministarke Jelene Tanasković.

Zahtevi i prijem će biti poslati i Vladi Republike Srbije, premijerki Ani Brnabić i predsedniku Republike Srbije, Aleksandru Vučiću.

Zahtevi su sledeći:

  1. Premija za mleko da iznosi 20 dinara po litru i da važi za svaki predati litar mleka. Bez ograničenja na minimalne predate količine mleka po kvartalu.
  1. Subvencija po umatičenom grlu od 40.000 dinara.
  1. Formiranje najniže zagarantovane otkupne cene mleka.
  1. Kontrolisani uvoz mleka i mlečnih proizvoda. Uvođenje prelevmana na sve vrste mleka i mlečnih proizvoda. Trenutni iznosi prelevmana na sedam vrsta sireva nisu dovoljni i oni moraju iznositi minimum 300 dinara po jednom kilogramu.
  1. Raspisati konkurs za kvalitetna priplodna grla u stočarstvu po starom pravilniku iz prošle godine ili da javnim pozivom budu obuhvaćena grla koja u 2022. godini nisu ostvarila pravo na podsticaje.

Zahtevi i traženje prijema će biti predati svim predsednicima opština, gradonačelnicima i načelnicima upravnih okruga sa teritorije koje pokriva ovo Udruženje.


Kao uvek do sada dok nismo bili zvanično registrovani tako i u ubuduće svi članovi Udruženja i javnost će biti odmah obavešteni o reakciji nadležnih na podnete zahteve.

Zahvaljujemo se svima koji su sinoć dosli u Adrane, a posebno proizvođačima mleka koji su sinoć postali članovi Udruženja. Trenutno Udruženje broji 93 člana. Članarina se ne plaća. Pozivamo i ovom prilikom sve kolege da nam se pridruže radi zajedničke dalje borbe za spas mlečnog govedarstva.

Predsednik “Udruženja proizvođača mleka Šumadije i Pomoravlja”


Slobodan Vidojević

Neki od komentara na društvenim mrežama su:

Dobro je da se udružujete ljudi. E sad mnogo tražite ili bolje rečeno nemoguće tražite, zahtevi su vam direktno u suprotnosti sa uvozničkim lobijem i onim stranim investitorima što pokupovase nase Mlekare sa ciljem prodaje mleka iz EU, i kupovine sirovog mleka bud zašto po Srbiji.

Bravo , uporno do ispunjenja zahteva - pogotovu po pitanju uvoza mleka

Ovoj vlasti opstanak domaćeg proizvođača nije u interesu. Da jeste, nebi ga ni doveli u ovakvu poziciju, ne samo njega, nego celu Srbiju. Čini mi se da će to kasno da shvati Srpski Narod.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica