Šampionsko stado sjeničke pramenke i kapitalci na Sajmu: izvanredna osnova za dalji rad

Šampionsko stado sjeničke pramenke i kapitalci na Sajmu: izvanredna osnova za dalji rad

Među pet stotina ovaca različitih rasa, na ovogodišnjem Novosadskom poljoprivrednom sajmu, šampionsko stado sjeničke pramenke izveo je Aleksandar Stanarević iz Valjevske Kamenice. Po odluci stručnog žirija, pripala mu je titula apsolutnog šampiona za izloženu kolekciju ovaca sjeničke rase, dva velika pehara i tri velike zlatne medalje. Na dodeli priznanja, šepurio se ovan Maraš, četvorogodišnji kapitalac, težak 148 kilograma.

Novosadski sajam

šampionsko stado sjeničke pramenke

 

”Ovo je treća godina kako smo prisutni na sajmu, konkurencija je bila jaka, ali se dugogodišnji rad isplatio. Među brojnim nagradama, koje smo do sada osvajali, ovo je najveće priznanje zbog čega sam izuzetno ponosan. Na farmi je trenutno oko 120 odraslih jedinki, a ove godine smo u zapatu ostavili 15 ženskih jagnjadi. Neće svako biti šampionsko grlo. Prate se krvne linije, dva, tri grla unazad i pogodi se da neko od njih izađe vanserijsko”, kaže Aleksandar Stanarević, ponosni vlasnik šampionskog stada.

 

nagrađeni ovan Maraš

 

Na 90. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u organizaciji preduzeća ”Agrorazvoj – valjevske doline”, četvorica odgajivača ovaca iz Valjeva predstavila su 47 najkvalitetnijih grla sjeničke rase. Pored Stanarevića, peharom Novosadskog sajma nagrađen je  Vladan Nestorović iz Joševe, dok je srebrni šampionski pehar otišao u ruke Zoranu Petroviću iz Zlatarića.


Doktor stočarstva Radosav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe  ”Valjevo”,  dobitnik priznanja za dugogodišnji rad na očuvanju genetičkih resursa u ovčarstvu, kaže da su nagrade sa ovogodišnjeg sajma poljoprivrede jedna izvanredna osnova za dalji rad mlađim kolegama i proizvođačima, ali i potvrda uspešnog stručnog rada osnovne matične službe, Poljoprivredne savetodavne službe, ”Agrorazvoja”, a pre svega naših odgajivača koji hoće da rade i prihvate savete.

 


”Cena jagnjadi, koja je već nekoliko godina niža od cene prasadi, sigurno utiče na brojno stanje gajenih ovaca na poljoprivrednim gazdinstvima. Na našu veliku sreću poljoprivredni proizvođači koji se ozbiljnije bave ovčarskom proizvodnjom i na gazdinstvima imaju 50, 100 i više grla ovaca, ne smanjuju broj grla, te se može reći da brojno stanje ovaca na teritoriji grada Valjeva i Kolubarskog okruga još uvek drži određeni nivo. Osnova za napredak, u slekciji i genetici u stočarstvu, su stabilne cene, da poljoprivredni proizvođači, koji na svojim gazdinstvima gaje kvalitetna matična grla mogu da ih prodaju za priplod, imaju povoljne kredite i da se subvencije za jednu priplodnu ovcu povećaju bar na 10.000 dinara”, smatra dr Vujić.

Podsećajući da se jedan od najvećih i najrespektabilnijih zapata sjeničke pramenke na nivou Srbije, koji broji 6.000 grla, upravo nalazi u Valjevu, direktor  preduzeća ”Agrorazvoj – valjevske doline” Goran Marjanović navodi da valjevski kraj odnosno Zapadna Srbija postaje centar gajenja ove rase ovaca.


”Do sada je sve bilo stacionirano na Sjenici, ali se, kako kaže, to vremenom promenilo i trenutno se najviše grla za priplod gaji u valjevskom kraju”, kaže Marjanović.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica