Proizvodnja tvrdog sira između zanata i umetnosti

Na našim trpezama najčešće se koriste meki sirevi, i zato se ustalilo pogrešno verovanje da se u Srbiji ne proizvode i ne konzumiraju tvrdi zreli sirevi. Međutim u našoj zemlji postoji veliki broj onih koji prave ovakve proizvode i to pod specifičnim uslovima dozrevanja. Jedan od takvih je Zvonko Jovanović iz okoline Smedereva koji je zarad boljeg života svoje porodice, počeo da proizvodi tvrde sireve specifičnog ukusa i mirisa.

„Sasvim slučajno sam počeo time da se bavim. Najpre sam istraživao i raspitivao se šta se to sve pravi kod nasi onda sam došao na ideju da proizvodim ovaj sir u čemu će me naslediti moji sinovi. Proizvodimo punomasne ekstra tvrde sireve i to od kravljeg mleka uglavnom. Reč je o sirevima koji dozrevaju od 6 meseci pa do 3 godine i oni imaju jak i intenzivan ukus ali i miris. Jedinstveni smo na srpskom tržištu u proizvodnji ovih sireva. Imamo sir koji je dozrevao u crnom vinu, pa sir sa žalfijom ili sa anismo,sir sa tartufina i još mnoge“, kaže Zvonko Jovanović, sirar iz Smedereva.

Za proizvodnju ovakvih vrsta sireva u Srbiji postoje specijalni mikroklimatski uslovi, ali je pre svega potrebno naterati ljude da ih jedu. U našoj zemlji ljudi su navikli na bele sireve, dodaje Zvonko.

„Naše sireve uglavnom otkupljuju restorani, kupuju ga i ovakvi ljudi koji znaju njegove kvalitete i koji su ga već jeli i uzimaju ga ljudi na sajmovima. Polako ljudi shvataju da i kod nas može da zaživi ova proizvodnja, a ne samo u inostranstvu“, kaže ovaj sirar.

Zvonko sir pravi iskljuivo na tradicionalan način, odnosno prirodno i bez dodavanja ikakve hemije i konzervansa. Iz tog razloga kod ovog sira jestiva je čak i kora, za razliku od drugih gde se ona odbacuje. Ovim carskim sirevima, kako se još nazivaju, ovaj proizvođač želi da već poznato Smederevo proslavi i po sirevima, a ne samo po gvožđu i grožđu.

Sagovornik: Zvonko Jovanović, sirar iz Smedereva

Komentari