Piroćanci se sećaju: Kačkavalj se nekada izvozio za sve zemlje Evrope, a danas…

Piroćanci se sećaju: Kačkavalj se nekada izvozio za sve zemlje Evrope, a danas…

Na putu iz Pirota sreli smo Toplicu Potića, poljoprivrednika koji se celog života bavi ovčarstvom. On se sa setom priseća kako je u ovoj opštini bilo nekada i gde se sve izvozio Pirotski kačkavalj.

Toplica ima 10 ovaca, 8 koza i 3 krave, a dobro se seća da je njegov otac nekada čuvao i po 80 ovaca.

U pirotskom kraju, poznatom po kačkavalju, ranije je bilo mnogo više stoke, a kako Toplica procenjuje sada je ima čak za 80% manje. Razlog zašto se to desilo Toplica pronalazi u odlivu ljudi iz sela u grad. Mnogi su otišli sa sela u industriju i bez obzira što je industrija propala nisu želeli da se vrate. 

On i njegova žena su ostali, žive od penzija i prodaje mesa, a mleko uglavnom koriste za svoje potrebe, tek možda ponešto prodaju.

On se seća da se nekada Pirotski kačkavalj izvozio za Nemačku i po celom svetu, a to dobro zna jer je radio u mlekari gde se sir spremao, vakumirao i izvozio. Međutim, danas niti ovaca, niti kačkavalja – samo dobre priče.

Pored stoke, Toplica ima i 2 njive na kojima seje samo kukuruz, a koji koristi za svoju stoku. Da ga prodaje verovatno ne bi imao računicu, a ovako bar ima neku.

Sagovornik: Toplica Potić

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica