Ovi simptomi su siguran znak da je vaša krava bolesna

Ovi simptomi su siguran znak da je vaša krava bolesna

Uzgoj životinja, njihov smeštaj i upravljanje farmom stvari su o kojima svaki stočar mora svakodnevno da brine. Međutim, od velikog broja informacija koje do njega dolaze on ne obraća dovoljno pažnju na one simptome na koje mu i sama životinja ukazuje. U daljem tekstu pročitajte savete kako da prepoznate signale da nešto nije u redu sa vašom životinjom i šta da preduzmete povodom toga.

Ovi simptomi su siguran znak da je vaša krava bolesna - © Pixabay 

Krava nam obično šalje signale o svom stanju i zdravlju, a mi te signale moramo uočiti. Ona to čini svojim ponašanjem, stavom, položajem tela i fizičkim osobinama. Kao prvi korak, farmerima se preporučuje pažljivo posmatranje, zatim utvrđivanje uzroka i na kraju pronalaženje rešenja. Posmatranje i gledanje nije isto. Može se gledati, a ne primetiti ništa. Za vreme posmatranja uvek treba brinuti o sledećim stvarima:

 1. Šta vidim?

  • Objasniti situaciju objektivno. Primer: Tele sisa drugo tele.
 2. Kako se to dogodilo?

  • Identifikovati uzrok. Primer: Tele ima potrebu za sisanjem koju mora da zadovolji. Skoro uvek za to bira isto tele.
 3. Šta to znači?

  • da li je to signal jedne životinje ili više njih (grupni signal)? Primer: Sise teleta koje je sisano povređuje se i podložne su infekciji ili uvećanju.
  • da li je to prihvatljivo ili treba nešto preduzeti?

Šta nam krava poručuje svojim ponašanjem - © Agromedia

Pre svega potrebno je izolovati tele koje sisa jer će ono ugroziti drugu telad, jer će pronaći uvek drugo tele za sisanje.
Ako su signali koje krava šalje zaista značajni, oni će se ponavljati. Kada krava jednom odbije mužu, to ne mora ništa da znači, ali ako ista krava to stalno ponavlja ona ne želi da bude mužena. Zašto ?

Ukoliko više krava to isto čini, verovatno postoji zajednički uzrok: preterana muža, prejak vakum, povreda sisa ili ozbiljna iritacija izazvana muvama. U tom slučaju farmer treba da pronađe rešenje da se problem prevaziđe.
Generalno, postoje tri razloga zbog kojih se krava ponaša na određeni način:

 1. Ponašanjem zadovoljava svoju potrebu (Krava nešto želi, npr. Uzimanje hrane, ležanje, oglašavanje…)
 2. Ponašanje je odgovor na spoljašnje nadražaje (npr. Krava pokušava da izbegne nadražaj koji joj stvara bol, pa se udaljava od ljudi ili dominantnih životinja)
 3. Ponašanje krave može biti izazvano fizičkim nadražajem (usled bolesti, bola, dejstva hormona ili kod teljenja) .

Kada saznamo odgovor na pitanje zašto se krava ponaša na određeni način, mi dobijamo najvažniju informaciju od koje zavisi profitabilnost farme i zbog toga dragi farmeri posmatrajte svoje životinje.

Izvor: Departman za stočarstvo

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica