OČEKUJE SE POSKUPLJENJE MESA – Afrička kuga nova pretnja po stočni fond!

OČEKUJE SE POSKUPLJENJE MESA – Afrička kuga nova pretnja po stočni fond!

Afrička kuga svinja stvara ogromne troškove uzgajivačima i dodatno obara prihode u stočarstvu, koje je već pogođeno skupim cenama hrane za životinje i goriva, a sve manji stočni fond može dovesti do daljeg rasta cena mesa u trenutku kada se Srbija svakako bori sa visokom inflacijom.

prasići u toru

Broj svinja u Srbiji je od 2006. godine do 2021. godine opao za skoro trećinu na 2.868, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS). Kao posledica toga, na listi zemalja i teritorija po broju svinja koje sastavlja Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO), Srbija je u tih 15 godina pala sa 31. mesta na 37. mesto.

Proizvođačke cene u svinjarstvu skočile su za 63,1 odsto u julu ove godine u odnosu na isti mesec 2021. godine. U avgustu su na godišnjem nivou cene mesa povišene za 23,7 odsto dok su u julu porasle za 25,6 odsto u poređenju sa istim periodom.

Cene mesa jedan od glavnih faktora u visokoj inflaciji

U poslednje vreme, rat u Ukrajini stvorio je dodatne pritiske na domaćinstva jer je izazvao velika poskupljenja nafte i cena hrane. Naime, sankcije na rusku naftu u Evropskoj uniji i nesigurnost na tržištima koju ratovi po pravilu izazivaju dovele su do toga da nafta skoči na rekordno visoke nivoe ove godine, a pometnje u lancima snabdevanja žitaricama koje se koriste, između ostalog, za ishranu životinja, izazvali su nestašicu i rast cena.

Noviji izazovi za poljoprivrednike samo su deo jednačine jer se oni u industriji već godinama bore sa nizom problema poput sve manje popularnosti života na selu, velike konkurencije mesa iz uvoza, ali i opasnih bolesti koje mogu imati pogubne ekonomske posledice za stočare.

Najveći trgovinski partner Srbije je Evropska unija, a ona sama je najveći izvoznik svinja i proizvoda od svinjskog mesa u svetu.

svinjsko meso na dasci

Uvoz svinjskog mesa raste

Afrička kuga svinja (AKS) je virusna bolest koja pogađa domaće i divlje svinje. Sam virus nije opasan po zdravlje ljudi, a budući da nema vakcine, širenje može da dovede do klanja i ubijanja velikog broja svinja koje se uzgajaju na farmama u ugroženim oblastima.


Ekonomski, virus afričke kuge svinja posebno je opasan po gazdinstva. Naime, prema pravilima ministarstva poljoprivrede, sve svinje u gazdinstvu moraju biti ubijene ukoliko je jedna zaražena kako bi se sprečila dalja zaraza – što je gubitak velike investicije za svakog pojedinačnog poljoprivrednika i znači da mnogi pređu na neku drugu granu poljoprivrede gde je potrebna manja inicijalna investicija.

U Srbiji je od početka 2022. potvrđeno 90 slučajeva te zarazne bolesti kod divljih svinja i 48 slučajeva kod domaćih na području šest okruga. Pogođeni okruzi su: Borski, Zaječarski, Braničevski, Nišavski, Pirotski i Jablanički. Do juna ove godine zabeleženo je 138 slučajeva AKS, a tokom 2021. identifikovano je ukupno 272.

Izvor: Bloomberg Adria


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica