Nazimica stara 11 meseci oprasila čak 19 prasadi!

Nazimica stara 11 meseci oprasila čak 19 prasadi!

Da će njegova farma biti brojnija za čak 19 prasadi u roku od samo nekoliko sati, jedva da je mogao da poveruje i sam domaćin, Pavle Birtašević iz valjevskog sela Bujačić. Međutim, iako retko, ipak se dešava. Nazimica stara 11 meseci oprasila je 19 prasadi.
 

Nazimica stara 11 meseci oprasila čak 19 prasadi - © Dejan Davidović 

Nazimica je bez većih problema podnela prašenje. Njen vlasnik nije angažovao veterinara, jer kako i sam kaže, nije očekivao da će ona na svet doneti baš 19 prasadi.

Ja sam uz nju proveo sve vreme dok se prasila. Kada je oprasila prvih četvoro, pomislio sam – sramota je, doći će neko i reći kako držim rasnu nazimicu, a ona oprasila samo četvoro. Međutim, kako je prolazilo vreme, bilo ih sve više, kao mrava. Nisam mogao da stignem da ih sve pokupim, a nijedno nije udavila. Oduševila me je i hvala joj. Sve ću ih odgajiti“, priča Birtašević i dodaje da je zadovoljan kvalitetom svinja koje trenutno gaji.
 

Nazimica stara 11 meseci oprasila čak 19 prasadi - © Dejan Davidović

Ovde nije reč o veštačkom osemenjavanju već o prirodnom parenju, odnosno – ukrštanju čistih rasa svinja nemačkog i kanadskog landrasa. I veterinari potvrđuju da je ovo retka pojava i podsećaju da je u jednom leglu uobičajen broj prasadi između 10 i 12. Veterinar Budimir Višić kaže da u poslednje dve godine na teritoriji Valjeva nije zabeležen ovakav slučaj. On dodaje da i ako se desi da krmača oprasi više prasadi nego što je to uobičajeno, vlasnici to retko prijavljuju.

Na broj oprašenih prasadi utiču brojni faktori. Pre svega, da li je reč o prirodnom parenju ili veštačkom osemenjavanju. Ako se radi o prirodnom parenju, moraju se uzeti u obzir svojstva koja se prenose sa priplodnjaka ili svojstvo priplodne krmače ili nazimice, zatim, da li se radi o krmači ili nazimici i njenoj starosti, kao i koliko se puta prasila. Pored toga, ako se zna da priplodnjak u jednom ejakulatu ima 250 do 300 mililitara ejkulata i da u jednom mililitru ejakulata ima od 2,5 do 30 miliona pokretljivih spermatozoida, a priprlodna krmača ili nazimica u periodu parenja ima veliki broj folikula na jajniku, uz to da je došlo do velike oplodnje jajnih ćelija, onda možemo govoriti o većem broju jedinki koje će se oprasiti“, objašnjava Višić.
 

Nazimica stara 11 meseci oprasila čak 19 prasadi - © Dejan Davidović

Ovo inače nije prvi slučaj da na farmi Birtaševića jedna krmača oprasi više prasadi nego što je to uobičajeno. Naš sagovornik priča da je i njegov otac gajio svinje i da je jedne godine krmača na svet donela 21 živo i zdravo prase.


Pavle, bivši instruktor vožnje, godinama se bavi stočarstvom. I njegov je otac, kaže, bio zaljubljenik u životinje, a Paja je gajio i konje, ovce, magarce. Trenutno je u oborima 60 grla svinja.

U priplodni materijal koliko god da se uloži, to se višestruko vraća. Zašto proizvođači ne okrune kukuruz iz čardaka, pa poseju, već kupuju semenski? Tako je i u svinjarstvu, tehnologija proizvodnje je unapređena i potrebno je uložiti u kvalitetna grla, ishranu, higijenu, pa onda može da se očekuje dobar prirast, kaže na kraju razgovora naš sagovornik i dodaje da se ne kaje što je svih godina ulagao u kvalitetna grla.

Autor: Dejan Davidović


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica