Najbolja rasa ovaca za uzgoj: virtemberg ili pramenka?

Zbog povoljnih subvencija koje se daju za grla ovaca, povećano je interesovanje za ovu granu stočarstva. Čak i broj umatičenih ovaca na godišnjem nivou raste od 5 do 10%. Za koju rasu se odlučiti, zavisi od namere poljoprivrednika. Mi smo istraživali i saznali koja je rasa ovaca najbolja za uzgoj: virtemberg ili pramenka.

Koja je najbolja rasa ovaca za gajenje: virtemberg ili pramenka? - © Julijana Kuzmić 

Neke rase ovaca su prilagođenije našim uslovima, neke traženije na tržištu, pojedine imaju bolje meso, druge su pak otpornije na bolesti. U šumadijskom okrugu, odluka budućih stočara najčešće je između pramenke i virtemberg ovce. Sve druge se u manjom meri uzgajaju u ovom okruženju.

Ona rasa koju najčešće možemo naći u oborima šumadijskih stočara jeste virtemberg. Uz rasu il de frans, ona je najviše zastupljena na našem tržištu. Stručnjak za stočarstvo PSSS Kragujevac, Marko Veljković, kaže da su upravo ove rase superiornije po svakoj stavci.

Pri odabiru vodimo se time na šta smo fokusirani. Ako je u pitanju meso, onda primat ima virtemberg, nagoveštava Veljković.

Vuna i mleko kod ovaca su zanemarljivi segmenti odabira jer danas muža ovaca je slabo ili nimalo zastupljena, a vuna je izgubila svoju vrednost, pa mnogi poljoprivrednici kompenzacijom daju vunu za šišanje. Ipak, onaj koji sam šiša svoje stado od 35 grla jeste Žika Miljković iz sela Guriševci ispod planine Rudnik.

Koja je najbolja rasa ovaca za gajenje: virtemberg ili pramenka? - © Julijana Kuzmić 

Interesantno je to što ovce odgaja prvenstveno zbog stajnjaka za svoj malinjak koji odlično uspeva u ovom kraju Srbije. Njegov izbor ovce je pramenka.

Prilagođena je mojim terenima, jednostavna je za uzgoj i manje je zahtevna. Ako i pokisne, nema lečenja, otpornija je, zadovoljan je Žika.

Otpornost je glavna mana virtemberga, slažu se stručnjaci.

Virtemberg nije otporniji, ali danas se ovce toliko ne razboljevaju i sve veterinsarske intervencije nisu ništa drugačije u odnosu na domaću sortu, objašnjava Veljković.

Koja je najbolja rasa ovaca za gajenje: virtemberg ili pramenka? - © Julijana Kuzmić

Poljoprivrednik iz Kloke, Miroslav Cvetković, koji ima 60 grla u stadu virtemberga, od toga 44 umatičena, kaže je 70% ovih ovaca lečivo, a u njegovom selu može da se osloni na veterinarsko umeće. Kaže da je sa ovom ovcom započeo i nastavio uzgoj.

Zadovoljan sam. Nedavno sam prodao 15 umatičenih jagnjadi. Konkurišem već pet godina za republičke subvencije i planiram da proširim stado, kaže Miroslav.

Tačno je da je ova rasa ovaca traženija na tržištu, ali još jedan stručnjak za stočarstvo kragujevačke službe kaže da je meso domaće sorte pramenke ipak kvalitetnije.

Koja je najbolja rasa ovaca za gajenje: virtemberg ili pramenka? - © Julijana Kuzmić


Domaće rase imaju autohtonost, što znači da su otporne na naše uslove. Preporučujem sjeničku oplemenjenu ovcu, jer ona nosi sve te gene otpornosti na loše vremenske uslove, lošu ishranu i bolesti. Uz to, pramenka ima odličan kvalitet mesa
, uverava Goran Joksić iz PSSS Kragujevac.

Oba poljoprivrednika hrane stado hranom sa svojih obradivih površina. Leti su ovce na ispaši, zimi na senu. Virtemberg ovca je manje mlečna, pa često da bi othranila svoju jagnjad, mora da ima pojačanu ishranu. Pramenka je manje reproduktivna, ali bolje odgaja svoj podmladak.

Dok kažu da je meso pramenke kvalitetnije, virtemberg je ipak traženiji na tržištu. Za koju god rasu da se opredelite, stručnjaci napominju da izbor zavisi od toga na šta ste u proizvodnji fokusirani – na vunu ili meso, kvalitet ili kvantitet.

Komentari