Kvalitet mesa kod ovaca zavisi od genetike

Kvalitet mesa kod ovaca zavisi od genetike

Na osnovu istraživanja dokazano je da dobro poznavanje genetskog koda može biti od velike pomoći poljoprivrednicima da postanu uspešni u odgajanju zdravijih ovaca, piše sajt Genetic Literacy Project.

Genetski materijal određuje kvalitet mesa kod ovaca - © Pixabay 

Naučnici su pronašli 20.000 gena kod ovaca, koji se aktiviraju u različitim vrstama tkiva. Ovakvi podaci dovode do saznanja da je imunitet povezan sa genetskim nasleđem kao i da je on veoma važan za kvalitet mesa.

Istraživači sa Univerziteta u Edinburgu analizirali su ribonukleinske kiseline (RNK) koje se proizvode u svakom tkivu u telu ovce. Njihovi rezultati mogli bi da budu jasan pokazatelj kako genetski materijal utiče na fizičke osobine grla. Takođe, otkrivene su funkcije stotine gena koje su do sada bile nepoznate.

Napravljena je baza podataka koje mogu da koriste istraživači iz celog sveta sa ciljem da se sazna više o genetici ovaca.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica