I pored svega proizvođači mleka ne odustaju, traže prijem kod Predsednika!

I pored svega proizvođači mleka ne odustaju, traže prijem kod Predsednika!

Nezadovoljni proizvođaci mleka iz Mačve i Centralne Srbije odlučili su da se obrate predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, kako bi još jednom skrenuli li pažnju na težak položaj. Dosadašnji pregovori koje su vodili sa ministarkom poljoprivrede, Jelenom Tanasković, i predsednicom Vlade, Anom Brnabić , kako oni kažu, nisu doveli do napretka a ne vide ni da će išta biti bolje u 2024. godini.

glave dve krave u oboru

Oni imaju niz konkretnih predloga šta i kako treba uraditi da bi se stanje popravilo, prenosimo saopštenje njinovih udruženja u celosti:

„TRAŽIMO PRIJEM KOD PREDSEDNIKA ALEKSANDRA  VUČIĆA JER NAS MINISTARKA NE RAZUME!

Sve predloge Udruženja proizvođača mleka Mačvanskog okruga i Udruženja odgajivača goveda Centralne Srbije, ministarka poljoprivrede, Jelena Tanasković, je gledajući krovnu uredbu o subvencijama za 2024. godinu ignorisala.

I pored dokaza da je predsednik Vučić javno obećao 55.000 RSD regres za male proizvođače mleka i njegove inicijative da kroz projekta ” Skok u budućnost ” govedarstvo oživi, mi ne vidimo ni jednu značajnu meru u odnosu na 2023. godinu koja bi progresivnije unapredila mlečno govedarstvo.

Većina proizvođača mleka u Srbiji radi pomoću ” štapa i kanapa”, izloženi su teškom fizičkom radu gde je osnovna sredstvo za rad vile, lopata, kolica i slično, što svakako mlade ljude odvraća od tog posla.

Činjenica da veći broj proizvođača mleka nema zatvoreni sistem muže, što pored olakšanog održavanja higijene mleka izuzetno olakšava i fizički rad kod proizvođača.

Jednostavno, mora da se investira direktno u sve mlade koji su voljni da se bave proizvodnjom mleka kroz modernizovanje i opremanje farmi, kako bi im se život i rad olakšao.


U suprotnom nema opstanka govedarstvu, a ni samim tim ni srpskom selu.

Naše udruženje je 26.12.2023 godine na sastanku  62 poljoprivedna udruženja sa premijerkom Anom Brnabić i ministarkom poljoprivrede, Jelenom Tanasković, iznelo svoje stavove dok su neka udruženja ignorisala taj skup i nisu prisustvovala, ali im zato ministarka samo u januaru tri puta ukazuje pažnju i prima ih na razgovor, pa se pitamo čime to oni zaslužuju toliku pažnju i još  sebi daju za pravo da komentarišu naš zahtev za prijem kod predsednika Vučića…?

Sve što i ta udruženja isposluju u cilju boljeg položaja proizvođača mleka mi ćemo da pozdravimo, ali je krajnje vreme da prekinu da gledaju u tuđa dvorišta, jer  toliko im se osladio odlazak u Beograd da vise provode vremena tamo nego sto su u svojim selima, kućama i štalama.”


Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica