Zamrznuta CENA SVINJSKOG BUTA loše utiče na stočarstvo – Posle korone CENE STOKE u padu!

Zamrznuta CENA SVINJSKOG BUTA loše utiče na stočarstvo – Posle korone CENE STOKE u padu!

Od početka covid 19 pandemije i krize usled afričke kuge svinja, Srbija ne uspeva da sačuva sektor stočarstva. Dodatno zamrzavanje cena svinjskog buta ne doprinosi sektoru. Proizvodnja goveđeg i svinjskog mesa u Ukrajini je takva da ne zadovoljava sopstvene potrebe i ne postoji mogućnost izvoza u EU. 

Svinjski but

Ukrajinska kompanija MHP (jedan od pet najvećih proizvođača piletine u svetu) je napravila akviziciju na prostoru Zapadnog Balkana kupivši regionalnog lidera u proizvodnji i preradi živinskog mesa Perutninu iz Ptuja koja je imala poslovne operacije u većini zemalja regiona pa i Srbiji. Koliko Pošto je MHP gotovo u potpunosti proizvodi u Ukrajini i
zavistan je od izvoza u EU očekivanja su da će kompanija imati probleme, koji se mogu reflektovati na tržište u Srbiji i regionu.

Rusija je povećala samodovoljnost u mesu sa 72% iz 2010 na 90% u 2020. Najveći rast je napravljen u slučaju svinjskog mesa sa oko pedeset odsto na preko 95%. Samodovoljnost u mleku i mlečnim proizvodima je na nivou od 80%.

• Srbija retko izvozi meso na ovo tržište.
• Postoji redovan ali mali izvoz mesnih prerađevina

Postoje brojni drugi faktori (Afrička kuga svinja, nedostatak goveđeg mesa u svetu, i sl) koji utiču značajnije na tržište mesa u Evropi i Srbiji.

Početkom agresije primetno je povećanje cena svinjskog mesa na EU tržištu koje po pravilu (osmim slučaja od polovine 2021 kada je kao posledica velikog smanjenja tovljenika cena u Srbiji bila značajno veća nego u EU ali uz izuzetno malu domaću kupovinu i veliki uvoz) definiše cenu u Srbiji.

Cene stoke u Srbiji

Cena u Srbiji je pala drastično u par nedelja kao posledica zamrzavanja cena svinjskog buta u vreme kada su počeli da pristižu tovljenici iz tova koji je započet pod visokim cenama.

Stabilnost cena govedine narušena je prethodne godine, i zbog nedostatka ponude i povećanja zaliha na nivou država i kompanija dolazi do rasta i u Evropi i kod nas rendovi vezani za žitarice i stočnu hranu, kao i kretanja na tržištu nagoveštavaju dalji rast kad su u pitanju sve kategorije goveđeg mesa.


Izvoz sira iz Srbije u Rusiju će se značajno smanjiti zbog problema sa platnim prometom, otežanim transportom i smanjenjem potrošnje u Rusiji.

Od početka covid 19 pandemije i krize usled afričke kuge svinja, Srbija ne uspeva da sačuva sektor. Dodatno zamrzavanje cena svinjskog buta ne doprinosi sektoru.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica