Od 1. januara zabranjen lov na kečige

Od 1. januara zabranjen lov na kečige

Lov na kečigu u vodama Srbije zvanično je zabranjen od 1. januara 2019. godine. Kečiga je veoma ugrožena vrsta ribe, pa će ova zabrana značajno doprineti obnavljanju populacije kečige.

 

Kečiga © Pixabay

Ministarstvo zaštite životne sredine usvojilo je predlog Svetske fondacije za prirodu (WWF), i zabranilo ribolov kečige. Zabrana stupa na snagu 1. januara 2019. godine.

Ovaj dogovor i odluka koja je iz njega proistekla predstavljaju još jedan od primera koji pokazuju koliko je važna sadarnja državnih institucija i organizacija civilnog društva.

Kečiga se nalazi među ribama koje su zastupljene u ishrani u Srbiji i može se pronaći na ribljim pijacama i u određenim restoranima.

Kako saopštavaju iz ove međunarodne nevladine organizacije, WWF je u junu objavio studiju koja je pokazala da se kečiga intenzivno lovi u periodu lovostaja, kada je to zabranjeno zbog mresta, kao i da se neometano prodaje na pijacama i u restoranima širom Srbije ispod zakonski propisane mere od 40 cm. Izmenom „Naredbe o merama za očuvanje i zaštitu ribljeg fonda“  WWF očekuje da će se ova štetna praksa zaustaviti.
 
˶Prema Izveštaju o stanju životne sredine u Republici Srbiji tokom 2017. godine izlov kečige povećan je za oko 44%. Verujemo da će zabrana lova na kečige omogućiti da se obnove populacije ove vrste koja je veoma ugrožena i na svetskom nivou. Ovo je veliki uspeh za očuvanje prirode u Srbiji“, istakla je Duška Dimović iz WWF Adria.
 
Kečiga je svrstana u ranjivu vrstu riba, prema Crvenoj listi ugroženih vrsta Međunarodne unije za zaštitu prirode (IUCN). Razlog za ovakvu kategorizaciju kečige jeste prvenstveno prekomeran izlov, ali i unuštavanje i zagađenje prirodnih staništa.

Ovakvu inicijativu WWF-a podržali su Ujedinjeni ribolovci Srbije i Asocijacija alasa Srbije.

Kako WWF prenosi, izvršni direktor Ujedinjenih ribolovaca Srbije, Ljubomir Pejčić, pohvalio je ovako uspešan primer saradnje stručne javnosti, organizacija civilnog društva i nadležnog ministarstva na zaštiti i očuvanju biološke raznovrsnosti i ribljeg fonda.


Takođe, on je i pozvao sve nadležne institucije da učine dodatni napor kako bi se ova zabrana, ali i sve ostale obaveze u zaštiti ribljeg fonda, sprovele u delo.
 

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica