Izložba „Lepenski oblutak – svoj na svome“

Izložba „Lepenski oblutak – svoj na svome“

Interesuje vas umetnost, ali i ribarstvo? Sada imate jedinstvenu priliku da posetite izložbu koja spaja ove dve naizgled nespojive oblasti. Naime, u petak, 2. juna od 17 časova će u Centru „Mali Dunav“ oglednog dobra „Radmilovac“, koji pripada Poljoprivrednom fakultetu u Beogradu, biti otvorena izložba arhitekte Hristivoja Pavlovića, pod naslovom „Lepenski oblutak – svoj na svome“.

 Oblutak - © Wikipedia

Izložba će biti postavljena u akvarijumima Centra za ribarstvo i primenjenu hidrobiologiju „Mali Dunav“.

Oblutak, nastaje marljivim, vekovnim „brušenjem“ kamena, delovanjem vode. Stanovnici Lepenskog Vira (pre 7.400 god.) verovali su u njihovu magijsku i religijsku moć. Oblutak je za njih bio totem, fetiš, pupak sveta. U skulpturu su ga pretvarali tehnikom iskucavanja i klesanja u plitkom reljefu, slično drvorezu.

Dela Lepenaca su najstarije monumentalne skulpture od kamena. Na skulpturama se prikazuje ljudsko telo, ali sa stilizovanom glavom. Prvi u istoriji su prikazali ljudsku glavu u tvrdom materijalu. Usled svoje egzistencijalne upućenosti na ribolov, glava skulptura je imala velika usta i krupne oči, kao kod riba. Veruje se da te skulpture predstavljaju ribolika božanstva.

I danas, oblutak predstavlja inspiraciju i izazov umetnicima. Tako je i zaljubljeniku u kulturu Lepenskog vira i autoru knjiga „Kuća Lepenskog Vira“ i „Sunce Lepenskog Vira“ Hristivoju Pavloviću, oblutak osnova iz koga nastaju umetnička dela.

Sam naziv izložbe „Lepenski oblutak – svoj na svome“ dovoljno govori o simbolici ove postavke baš u Centru koji nosi naziv „Mali Dunav“. Kako sam autor reče, to je najlogičnije mesto za postavku.

Komentari

E-KNJIGA

Vodič za uspešno gajenje borovnica